Çıkan aort anevrizması cerrahisinde mortalite ve morbidite (Klinik çalışma)
Mortalite and morbidite in ascendan aorta anevyrsm
- Tez No: 70159
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Çıkan aorta anevizması cerrahi teknik, mortalite, morbitite
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
59 ÖZET Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında 1986 - 1997 tarihleri arasında çıkan aorta anevrizma nedeni ile öpere edilen 51 hastanın operasyon sonuçlarının retrospektif analizleri sunulmuştur. Akut çıkan aort anevrizması bu çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya katılan hastaların 39'u erkek (% 76.4), 12'si kadın (% 23.6) olup E/K oranı 3.25 /1 dir. En genç hasta 28, en yaşlı hasta 69 yaşında ve yaş ortalamaları 50.5 dir. Bütün hastalara 45. gün,90. gün, 6 ay ve 1 yıllık rutin ta kipleri yapılmıştır. Takiplerinde EKG, Tele, Biyokimya ve tam kan tetkiklerinin yanısıra 1. yıl takiplerine TEE ve Anjiyografi eklendi. Çalışma grubuna dahil edilen hastaların 4'üne (% 7.8) koroner arter bypass, 5'ine (% 9.8) ark onarımı, 3'üne ( % 5.8) mitral kapa ğa ilave prosedürler uygulandı. Grup 1'deki 23 hastaya valv greft konduit kullanılarak ; aortik kapak, aortik sinüs ve çıkan aorta replasmanı yapıldı. Bu hastaların 7'si (% 30.4) Marfan sendromluydu. Grup 2'de 19 hastaya aortik kapak replasmanı ile birlikte suprakoroner greft replasmanı yapılan hastalar dahil edildi. Grup 3'de 9 hasta vardı. Sadece suprakoroner tübüler greft replasmanı yapılan hastalardan oluşturuldu. Operatif teknikleri; 1) kardiyo pulmoner bypass ve miyokardiyal koruma için antegrad veya retrograd muitidoz kan veya kristaloid kardiyoplejisi, 2 ) emniyetli sütür hattı için button tip anastomoz, 3) kanamayı azaltmak için antifibrinolitik ajanlar ve kollajen - impregnated aortik greft kullanımı, 4) distal çıkan aorta ve aortik ark hastalığında derin hipotermik sirkülatuar arrest ve açık distal anastomoz tekniklerini oluşturur.60 Tüm operatif mortalite % 5.8 olup, ( 3 hasta) diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında kabul edilebilir sınırlar içindedir. Postoperatif morbidite % 9.8 kanama, % 3.9 SVO ve % 1.9 miyokard enfarktüsüne bağlıdır. Çıkan aort anevrizma onarımının nedenlerine bakmaksızın yakın zamanlardaki riskleri aort kökü veya kapak onarımı olsun veya olma sın % 5 dolayındadır.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY In this study, 51 patients who had undergone ascendan aort anevrysm surgery in Ankara University Medical School Department of Cardiovascular Surgery durring 1986 - 1997, were evaluated retrospectively for the results of operation, mortality and morbidity. Acute ascendan aort anevrysm cases were not includet in the study. Thity- nine ( %76.4) patients were male and 12 ( % 23.6 ) were female and male / female ratio was 3,25/1. The youngest patient was 28 and the oldest was 69 years old. Mean age was 50.5 years. All patients were followed up on the ( postoperative ) 45 th day, 90 th day, 6 th month and first year. ECG, postero - anterior lung x-ray, biochemical analysis and CBC were routinely done to all patients. TEE and angiography were performed in the first year. Four of the patients (%7.8), included in the study.had coronary artery bypass surgery,five(%9.8)had arcus repairment and three( %5.8) had additional procedures on mitral valve.twenty-three patients in Group 1 had aortik valve and aortik sinüs and ascendan aort replacement operation by using valve graft conduit.Seven of these patients (%30.4) had Marfan syndrome.Group 2 included 19 patients who had aortic valve replacement and supracoronary graft replacement operation. Nine patients in group 3 had only supracoronary tubular graft replacementoperation. Operative tecniques were; 1 ) Cardiopulmonary bypass and antegrade or retrograde multiple blood or crystaloid cardioplegia for myocardial protection. 2) Button type anastomosis for safe suture line 3) Antifibrynolytic agents and collagen-impregnated aortic graft for reducing bleeding. 4) Deep hypothermic circulatuar arrest and open distal anastomosis for distal ascendan aorta and aortic arc disease62 Overall operative mortalty rate were % 5.8 (3 patients)and it's been in acceptable range compared with yhe other studies. Postoperative morbidity were as following;%9.8 bleeding, %3.9 cerebrovascular accident and %1.9 myocardial infarction. Ascendan aortic anevrysm repairment operetion has recently %5 risks. Key words :operative tecniques in ascendan aort anevrysm repairment, mortality, morbidity.