Spondiloartropatili hastalarda nöropatik ağrı; klinik aktivite, yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete ile ilişkisi
Neuropathic pain in patients with spondyloarthropathy; relationship with clinical activity, quality of life, depression and anxiety
  1. Tez No: 816708
  2. Yazar: ONURCAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BİÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Hastalık aktivitesi, Nöropatik ağrı, Spondiloartropati, Anxiety, Depression, Disease activity, neuropathic pain, Spondyloarthropathy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Spondiloartritler (SpA) ortak birçok genetik ve klinik özellikleri içeren bir hastalık grubudur. Biz bu çalışmada inflamatuar ağrıya ek olarak nöropatik ağrı komponentinin varlığını inceledik. Ayrıca SpA hastalarında nöropatik ağrı sıklığı ve SpA'lı hastalarla sağlıklı kontrolleri kıyaslayarak hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete ile nöropatik ağrı komponentinin arasındaki ilişkiyi araştırdık. Çalışmamıza 64'ü SpA ve 64'ü kontrol grubuna olmak üzere toplamda 128 olgu dahil edildi ve demografik verileri kaydedildi. Hasta grubuna Pain Detect Ağrı Anketi (PainDetect), Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAİ), Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeks (BASFİ), Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeks (BASMİ), Kısa Form-36 (SF-36), Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), Vizuel Analog Skala (VAS) hareket, VAS istirahat, VAS yorgunluk, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı. Kontrol grubunda ise sadece PainDetect, BDÖ ve BAÖ uygulandı. Hasta ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, boy, ağırlık, vücut kitle indeksi (VKİ), sigara ve alkol açısından anlamlı fark saptanmadı. İki grup arasında nöropatik ağrı sıklığı, PainDetect ve BDÖ skorları benzer saptandı. Hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla BAÖ skoru daha yüksek saptandı. Hasta grubunda nöropatik ağrı olanlarda daha yüksek VAS hareket, VAS istirahat, VAS yorgunluk, HAQ, BDÖ, BAÖ, BASDAİ ve BASFİ skorları saptandı. Bununla birlikte hasta grubunda nöropatik ağrı olanlarda daha düşük SF-36 mental ve fiziksel komponent skorları saptandı. Sonuç olarak SpA tanılı hastalarda nöropatik ağrı sıklığı SpA tanısı olmayan kontrol grubuyla istatistiksel olarak benzer olarak saptandı. Bununla birlikte nöropatik ağrı komponenti olan hastalarda daha fazla ağrı, yorgunluk, yüksek hastalık aktivitesi, düşük fonksiyonellik, düşük yaşam kalitesi, daha yüksek depresyon ve anksiyete düzeyleri saptadık.
Özet (Çeviri)
Spondyloarthritis (SpA) is a group of diseases that includes various common genetic and clinical features. In this study, we investigated the presence of neuropathic pain component additional to the inflammatory pain in patients with SpA. We also searched the frequency of neuropathic pain in patients with SpA and the relationship between the disease activity, functional status, the quality of life, the depression and anxiety and the neuropathic pain component in patients with SpA, comparing with healthy controls. A total of 128 subjects, 64 from SpA and 64 from the control group, were included in our study and their demographic data were recorded. The Pain Detect Pain Questionnaire (PainDetect), The Bath Ankylosing Spondylitis Activity Index (BASDAİ), Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), Short Form-36 (SF-36), Health Assessment Questionnaire (HAQ), Vizuel Analogue Scale (VAS) movement, VAS rest, VAS fatigue, Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were applied to the patient group. Only the Pain Detect, the BDI, and BAI scales were used in control group. There was no significant difference between the patient and control groups in terms of age, gender, marital status, height, weight, body mass index (BMI), smoking and alcohol. Neuropathic pain frequency, PainDetect and BDI scores were found to be similar between the two groups. BAI score was found to be higher in the patient group, compared to control group. In the patient group, those having neuropathic pain had higher VAS movement, VAS rest, VAS fatigue, HAQ, BDI, BAI, BASDAI and BASFI scores. On the other hand, lower SF-36 mental and physical component scores were found in patients with neuropathic pain in the patient group. Consequently, the frequency of neuropathic pain in patients with SpA was found to be statistically similar to the control group without a diagnosis of SpA. However, we found more pain, fatigue, higher disease activity, lower functionality, lower quality of life, higher depression and anxiety levels in patients with neuropathic pain component.