Spondiloartropatili hastalarda HLA-B27 allelleri ve hastalık parametreleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
HLA-B27 alleles in patients with spondylarthropathies and their relationship with disease parameters
- Tez No: 157131
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ARDIÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spondiloartropati, AnkUozan spondilit, HLA-B27, allel, alerji n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Molekûler zemini henüz yeterince anlaşılamamış olmasına rağmen ankilozan spondilit (AS) ve ilişkili olduğu spondiloartropati (SpA) grubu hastalıklarda HLA- B27'nin doğrudan bir rolü olduğuna dair pek çok kanıt bulunmaktadır. İnsan genomunun tamamlanmasıyla yakın bir gelecekte romatizmal hastalıkların genetik zemininin anlaşılabilmesi hız kazanacaktır. Bazı ekzojen yada endojen antijenler uygun bir genetik zeminde SpA'ya neden olabilmektedir. Allerjenler sık karşılaşılabilen çevresel etkenlerdendir. Bu çalışmada FÜ Tıp Fakültesi FTR AD., Romatoloji Bilim Dah'nda takip edilmekte olan bir grup SpA'lı hastanın HLA-B allelleri ve alt grupları LiPA (Line Probe Assay) ters hibrit prob dizi yöntemi ile çalışılmıştır. Ayrıca 13 grup allerjene karşı {Yumurta beyazı, Yumurta şansı, Buğday unu, Kırmızı Biber, Domates, Zeytin, Soğan, Tavuk eti, Siyah çay, Koyun sütü peyniri, Penisilin paneli (mi, m25, m28, m30), Fungus paneli (ml"m2, m3, m6), Ev paneli (el, e2, di, d2, m2, m3)} reaksiyon dereceleri ve HLA-B alleli ile ilişkisine bakılmıştır.. Toplam 48 (19 kadın, 29 erkek) SpA'lı (27 AS'li, 5 Reaktif artritli, 15 sınıflandırılamayan, 1 psoriatik artrit) hasta çalışmaya ahndı. Çalışma grubunda % 59,3' ünün HLA-B27 pozitif olduğu görüldü. Bunların % 53,6'sının B*2702 alleline sahip olduğu, ikinci sıklıkta B*2708'in ( % 21,1) üçüncü sıklıkta B*2701'in (%10,5) bulunduğu gözlendi. AS'li hastaların ise % 70'inin HLA-B27 pozitif olduğu, pozitiflerin % 52'sinin B*2702 alt grubunda olduğu görüldü. HLA-B27 negatiflerde en sık B35 alt grubuna rastlandı. Çalışma grubunda 13 alerji paneline karşı alerjik reaksiyon derecesi HLA- B27 pozitif bireylerde daha fazla idi. En sık soğan ve ev paneline karşı alerjik reaksiyon gözlendi. Sonra sırasıyla, kırmızı biber, domates, koyun sütü peyniri vezeytin dikkati çeken allerjenler idi. Alerjik reaksiyon derecesinin HLA-B*2702 ve B*2701 alt grubunda daha şiddetli olduğu, hastalık şiddeti ile pozitif bir ilişkisi olduğu (rXO.001) gözlendi. Bu sonuçlar bize yöremizde HLA-B27 alt gruplarının dünyanın birçok yerinde yaygın olan B*2705'ten çok, B*2702, B*2708' in daha çok bulunduğunu, heterojen bir yapının söz konusu olduğunu göstermektedir. Ayrıca SpA grubu hastalıkların bozuk Thl sitokin paterni gösteren hastalıklar olarak düşünüldüğünde, allerjenlerin bu bozulmada en azından katkısı olabileceğini ve ayrıca irdelenmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HLA-B27 ALLELES IN PATIENTS WITH SPONDYLARTHROPATHIES AND THEIR RELATIONSHIP WITH DISEASE PARAMETERS. There is great evidence favoring a direct role for HLA-B27 in genetic susceptibility to spondyloarthropathies (SpA), although the underlying molecular basis has yet to be unidentified. With the mapping of the human genome having been completed, understanding the genetic basis of rheumatic diseases will accelerate. In suitable genetic backgrounds some exogenous and/or endogenous antigens may cause SpA. Allergens are frequently exposable environmental factors. In this study HLA-B alleles and subgroups have been studied in a group of SpA patients followed by the Division of Rheumatology in the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Firat University, Faculty of Medicine. Additionally patients' reactions to 13 groups of allergens and the relationship between these allergens and HLA B alleles have been assessed with LiPA (Line Probe Assay) reverse hybridization principle method. The allergens studied were follows: egg white, yolk, wheat flour, hot pepper, tomatoes, olive, onion, chicken, black tea, sheep cheese, penicillin panel, (ml, m25,m28, m30), fungus panel (ml,m2,m3,m6), and housemix panel (el,e2,dl,d2,m2,m3). Forty-eight patients (19F, 29M) with SpA (27 ankylosing spondylitis, 5 reactive arthritis, 15 undifferentiated, 1 psoriatic arthritis) were included into the study. The 59.3 % of patients were positive for HLA-B27. Of these patients 53.6 % had B*2702 allele which was most common, followed by B*2708 (21.1 %) and B*2701 (10.5 %). HLA-B27 was positive in 70 % of ankylosing spondylitis patients and 52 % had B*2702 subgroup and B35 was the most common subgroup among patients who were B27 negative. mAllergic reactions against these 13 allergens were more severe in patients with HLA B27 positive. Most frequent allergic reactions were against onion and housemix panel then followed respectively by hot pepper, tomatoes, sheep cheese and olive.