Nefrotik sendromlu hastaların tedavi öncesi ve sonrası anti-HBS serolojilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anti-HBS serology before and after treatment in patients with nephrotic syndrome
  1. Tez No: 816877
  2. Yazar: AYŞENUR LEVENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. NİMET PINAR YILMAZBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anti-HBs, aşı, bağışıklama, çocuk, nefrotik sendrom, anti-HBs, child, immunization, nephrotic syndrome, vaccine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Nefrotik sendrom (NS), çocuklarda idrarda masif düzeyde protein varlığı, düşük kan albümin seviyeleri ve ödemle karakterize, yaygın bir böbrek bozukluğudur. Hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonu dünya çapında önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. HBV'ye karşı aşılamanın enfeksiyon ve komplikasyonlarını önlemede oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Nefrotik sendrom ile HBV enfeksiyonu arasındaki ilişki uzun yıllardır araştırma konusu olmuştur. Bu araştırma, çocuklarda NS, proteinüri ve Hepatit B surface (yüzey) antikoru (anti-HBs antikoru) düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda retrospektif olarak, hastanemiz Çocuk Nefroloji polikliniğinde ayaktan takip edilmekte olan, aşıları yaşına göre tamamlanmış, 1-18 yaş arası 52 hastanın tanı anında ve NS tedavisi sonrası remisyonda iken alınan anti-HBs değerleri incelenmiştir. Hasta dosyalarından hastaların demografik, klinik ve bazı laboratuvar bulguları değerlendirilmiştir. Kontrol grubu olarak, herhangi bir nedenle hastanemizde anti-HBs antikor düzeyi bakılmış olan 1-18 yaş arası, 110 sağlıklı çocuğun HBV antikor düzeyleri çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda tedavi öncesi anti-HBs ortalaması 25.37 mIU/mL ve tedavi sonrası anti-HBs ortalaması 35.50 mIU/mL bulundu. Kontrol grubunun anti-HBs ortalaması 96.17 mIU/mL saptandı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası alınan anti-HBs değerleri kontrol grubuna göre düşük ve istatistiksel açıdan anlamlı saptandı. Tedavi öncesi ve sonrası anti-HBs değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı ancak tedavi öncesi seronegatif olan hastaların tedavi sonrası değerlerinin anlamlı olarak yükseldiği gözlendi. Sonuç: Nefrotik sendrom tanısıyla takip edilen hastalarda Hepatit B enfeksiyonlarına karşı seroloji ve aşı durumlarının düzenli takibinin yapılması, hastalığın seyrinde ortaya çıkabilecek morbidite ve mortaliteyi önleyebilecek bir yöntem olarak görülmektedir. Bu çocuklarda, özellikle remisyon dönemlerinde HBV serolojisini takip ederek, anti-HBs seviyesini her 6-12 ayda bir değerlendirmek ve titre 10 mIU/mL'nin altına düşerse bir yedek doz aşı yapmak gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Nephrotic syndrome (NS) is a widespread kidney disorder characterized by the presence of protein in the urine, low blood albümin levels, and edema in children. Hepatitis B virus (HBV) infection is a significant cause of morbidity and mortality worldwide. Vaccination against HBV has been shown to be highly effective for prevention. This study examines the relationship between nephrotic syndrome, proteinuria and anti-HBs antibody levels in children. Materials (Patients) and Methods: In our study, retrospectively, anti-HBs values obtained from 52 patients, who are being followed up as outpatients in our pediatric nephrology clinic, at the time of diagnosis and during remission after nephrotic syndrome treatment were examined. Demographic, clinical and some laboratory findings of the patients were evaluated from medical records. As a control group, HBV antibody levels of 110 healthy children between the ages of 1-18, who had their anti-HBs antibody levels measured at our hospital for any reason, were included in the study. Results: In the patient group, the average pre-treatment anti-HBs was found 25.37 mIU/mL, and the average post-treatment anti-HBs was 35.50 mIU/mL. The control group's average anti-HBs was determined 96.17 mIU/mL. The pre- and post-treatment anti-HBs values were statistically significant and lower compared to the control group. While there was no significant difference in terms of pre- and post-treatment anti-HBs values, it was observed that the values of patients who were seropositive before treatment significantly increased after treatment. Conclusion: Regular monitoring of serology against Hepatitis B infections is considered a method that can prevent morbidity and mortality during the course of the disease in patients who followed with NS. In these children, we believe that monitoring HBV serology and evaluating the anti-HBs levels every 6-12 months is necessary. If the titer falls below 10 mIU/mL, a booster dose should be administered.