E-spor oyuncularının duygusal zeka düzeyleri ile karar verme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between E-sports players' emotional intelligence levels and decision-making levels
  1. Tez No: 816908
  2. Yazar: HÜSEYİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Intelligence, E-sports, Decision Making
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma; E-spor oyuncularının duygusal zekâ düzeyleri ile karar verme düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 18 yaş ve üzeri E-spor ile ilgilenen bireyler oluşturmaktadır. Araştırma örneklem grubunu ise rastgele seçilen 178 kadın ve 207 erkek olmak üzere toplamda 385 (Yaş Ort=21,41 ± 3.24) kişi oluşturmaktadır. Araştırmada belirlenen amaçlara ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan 11 soruluk bilgi formu, Melbourne Karar Verme Ölçeği ve Schutte Duygusal Zekâ ölçeği kullanılmıştır. Ölçümlerin, normal dağılıma uygun olup olmadığını belirlemek için Skewness ve Kurtosis normallik testleri uygulanmıştır. Veriler Normal dağılıma uygun olduğu için ikili karşılaştırmalarda t testi, çoklu karşılaştırmalar için ise One Way-Anova testi uygulanmıştır. Gruplar arasındaki farkı belirleyebilmek için Tukey testine başvurulmuştur. Bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analiz testine bakılmıştır. Araştırma verilerinin analizleri SPSS for Windows 21.00 istatistik paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak, duygusal zekâ ölçeğinden alınan puanlar ile karar verme ölçeği karar vermede öz saygı ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan E-spor oyuncularının duygusal zekâ düzeyi olarak ortalamanın üzerinde bir duygusal zekaya sahip olduğu anlaşılmaktadır. Oyuncuların, karar verme ölçeği ve alt boyut düzey ortalamalarının da orta düzeyde olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between e-sports players' emotional intelligence levels and decision-making levels. The population of the research consists of individuals aged 18 and over who are interested in e-sports. The research sample group consists of 385 (Age Mean=21.41 ± 3.24) randomly selected 178 women and 207 men. In order to achieve the objectives determined in the research, an information form consisting of 11 questions created by the researcher, Melbourne Decision-Making Scale and Schutte Emotional Intelligence scale were used. Skewness and Kurtosis normality tests were applied to determine whether the measurements were suitable for normal distribution. Since the data were normally distributed, t-test was used for pairwise comparisons and One Way-Anova test for multiple comparisons. Tukey test was used to determine the difference between the groups. Pearson Product Moment Correlation Analysis test was used to reveal the relationship between dependent variables. SPSS for Windows 21.00 statistical package program was used for the analysis of the research data. As a result, it has been determined that there is a statistically significant relationship between the scores obtained from the emotional intelligence scale and the decision-making self-esteem and sub-dimensions of the decision-making scale. It is understood that the e-sports players participating in the research have an emotional intelligence above the average in terms of emotional intelligence. It is understood that the players' decision-making scale and sub-dimension level averages are also at a moderate level.