Suriyeli göçmenlere yardım yapan kuruluşlar ve yapılan yardımlar
Aid Syrian migrants and organizations that help
- Tez No: 816918
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BALCI İZGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, İnsani Yardım, Suriyelilere Yapılan Yardımlar, Migration, Humane Aid, Aid to Syrians
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanlar tarih boyu çok çeşitli nedenlerle yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Göç kavramı ile açıklanan bu ayrılık, insan ve mekân üzerinde çok yönlü etkiyi beraberinde getirmiştir. Suriyelilerin de kitlesel olarak göç etmesi Türkiye açısından farklı bir göç deneyimi olarak ifade edilebilir. Bu farklı göç deneyimi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Türkiye'ye göç eden Suriyeliler ekonomik, insani ve sosyal yardımlara ihtiyaç duymuşlardır. Türkiye kamu kurum ve kuruluşları ile Suriyeli göçmenler için tüm alanlarda yardım çalışmaları yapmıştır. Türkiye'ye maddi olarak büyük bir yük olmaya başlayan bu durum küresel çapta bir organizasyonu gerekli kılmıştır. Avrupa Birliği en büyük bütçeli yardım programını Türkiye'ye uygulamıştır. Hem ulusal hem de uluslararası STK'lar bu süreçte eksik kalan noktaları çözüme kavuşturmaya çalışmışlardır. Bu çalışmada Suriyeli göçmenlere yapılan yardımlar detaylandırılmış, yardım yapan kurum ve kuruluşlar sıralanmıştır. Ayrıca Suriyeli göçmenlere yönelik yapılan yardımlarda aktif rol alan ulusal ve uluslararası kaynaklardan haberdar olmayı ve takip etmeyi de kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have had to leave their places of residence for various reasons. This separation, which is explained with the concept of migration, has brought a multifaceted effect on people and space. Mass migration of Syrians can be expressed as a different migration experience for Turkey. This different immigration experience has brought along many problems. Syrians who migrated to Turkey needed economic, humanitarian and social assistance. Turkey has carried out aid works in all fields for public institutions and organizations and Syrian immigrants. This situation, which started to be a great financial burden for Turkey, necessitated a global organization. The European Union has implemented the largest budget aid program to Turkey. Both national and international NGOs have tried to resolve the missing points in this process. In this study, aids to Syrian immigrants are detailed and the institutions and organizations that provide aid are listed. It also includes being aware of and following national and international sources that take an active role in aids for Syrian refugees.