Yüzme antrenörlerinin iletişim becerilerinin rekreatif amaçlı yüzen kişilerin motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisi
The effect of the communication skills of swimming trainers on the motivation levels of recreational swimmers
  1. Tez No: 816923
  2. Yazar: MERYEM ERDURAN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör İletişim Becerisi, İletişim, Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Coach Communication Skill, Communication, Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İletişim ve iletişim becerileri, bireyin yaşamının her alanda etkili olması, rekreatif amaçlı spor yapan bireylerin motivasyonları üzerinde önemli bir belirleyicisidir. Spor yapan bireylerin, spor yapma süreçlerinde rehberlik yapan ve bu süreçlerde yol gösterici bir yol üstelenen antrenörlerle iletişim becerilerinin güçlü olması, içsel ve dışsal motivasyonları üzerinde bir etki sağlayabilir. Bu araştırma rekreatif amaçlı yüzen kişilerin, yüzme antrenörleri ile iletişim becerilerinin motivasyonları üzerindeki etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma İstanbul ilinde rekreatif amaçlı yüzmek için spor salonuna giden 18-40 yaş grubunda yer alan kişiler ile gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Araştırmada olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış olup araştırma 312 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu, Yılmaz (2008) tarafından uyarlanan, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Antrenör İletişim Becerisi Ölçeği ve Tulunay ve İhtiyaroğlu (2019) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Yetişkin Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından toplanmış, veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların antrenör iletişim beceri düzeyleri ile içsel ve dışsal motivasyon düzeylerinin“yüksek”düzey olduğu belirlenmiştir. Araştırmada antrenör iletişim beceri düzeyi arttıkça, içsel ve dışsal motivasyon düzeyinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada antrenör iletişim becerisi ile içsel ve dışsal motivasyon arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada içsel ve dışsal motivasyon düzeyini açıklamada antrenör iletişim becerisinin etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication and communication skills are an important determinant of the individuals' effectiveness in all areas of their life as well as on the motivations of individuals who do sports for recreational purposes. The strong communication between the individuals and their sports trainers who guide them in the process can have an impact on their intrinsic and extrinsic motivations. This research was conducted to determine whether communication skills of swimming trainers have an effect on the motivation levels of recreational swimmers. The research is a cross-sectional study conducted with people in the 18-40 age group who go to the gym for recreational swimming in the province of Istanbul. Convenience sampling method, one of the non-probability sampling methods, was used in the research which was carried out with 312 individuals. The relational screening model, one of the general survey models, was used in the research, and the survey technique was used to collect the research data. In collecting the study data, personal information form, Trainer Communication Skills Scale, which was adapted and studied by Yılmaz (2008) in terms of validity and reliability, and Adult Motivation Scale adapted and studied by Tulunay and Ihtiyaroglu (2019) in terms of validity and reliability were utilized.The research data were collected by the researcher, and the data were analyzed through the SPSS program. As a result of the research, it was determined that the trainer communication skill levels and intrinsic and extrinsic motivation levels of the participants were“high”. It was found that as the communication skill level of the trainer increased, the level of intrinsic and extrinsic motivation also increased. Moreover, it was revealed that there is a high level of relationship between trainer communication skills and intrinsic and extrinsic motivation. Therefore, it was concluded that the communication skills of the trainer had an effect on explaining the level of intrinsic and extrinsic motivation.