Yerel kimliğin müziksel temsili Türk caz musikisi örneği
Musical representation of local i̇dentity,example of Turkish jazz music
  1. Tez No: 816987
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BARIŞ ÇEREZCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Scene, Yerel Scene, Yerel Kimlik, Scene, Local Scene, Local Identy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Caz müzik türü ortaya çıktığı yıllardan itibaren yaklaşık olarak her on yılda bir değişime uğramış ve farklı müziksel unsurlarla üsluplara/stillere ayrılmıştır. Bu durum, caz müziğini inceleyen yazarlara göre, türün doğaçlamaya dayalı ve sınırları olmayan açık uçlu özü nedeniyle gerçekleşir. Türkiye'de caz tarihi, ülkeye giriş yaptığı mütareke yıllarından bu yana birçok farklı müzisyen tarafından icra edilmiş ve yerel motiflerin bu türde kullanılıp kullanılmaması üzerine tartışmaların yer aldığı süreci oluşturmuştur. Caz müziğinin Türkiye'de ortaya çıkarak üretim ve dağıtım alanın genişlemesi sürecinde ilk örneklerin Ermeniler ve Yahudiler gibi farklı etnik kimliklere mensup müzisyenler tarafından icra edildiği belirtilmektedir. Türk kimliğine sahip müzisyenlerin de bu farklı etnik kimlikli müzisyenleri dinleyerek, izleyerek ve gözlemleyerek türe dair icralarını oluşturduğu anlatılmaktadır. Türkiye'de caz müzik türünün müziksel yapısı ve enstrümanlarına sadık kalınıp Türk müziğinin enstrümanları, nazariyatı, usulleri, koma sesleri ve makamları gibi müziksel ögelerinin eklendiği icralar bulunmaktadır. Bu icralar, caz müzik türü üzerine yerel olan Türk müziği öğelerinin kullanılması ile küresel caz scene içerisinde yerel scene'e dair unsurlar olarak belirginleşir. Çalışmada, ana akım bir tür olan caz müziğinin Türkiye'deki icralarında önemli bir üsluplaşmayı ifade eden“Türk Caz Musikisi”ifadesini kullanan müzisyenin yerel kimliğiyle kendini küresel olan müzik türü içinde nasıl temsil ettiği incelenmiştir. Burada temel problemi,“Türk Caz Musiki ifadesinin kullanımında ortaya çıkan müziksel ve performansa dayalı unsurların ana akım ve yerel kimlik gösterini olarak ortaya çıktığı yerlerin neler olduğu ve bu unsurların Türk Caz Musikisi söylemi ile üretim yapan müzisyenin, Anıl Şallıel'in, yerel kimlik gösteriminde nasıl işlediği”soruları oluşturur. Çalışmada, Türkiye'deki caz müziğinin tarihsel süreci, yerel unsurların eklenmesi ile oluşan üsluplar ve bunun bir örneğini oluşturan Anıl Şallıel'in kayıtları ve performanslarında görünürlük kazanan Türk Caz Musikisi ifadesi, scene, yerel scene ve yerel kimlik kavramlarıyla incelenir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Jazz music genre has changed approximately every ten years since its emergence and has been divided into styles/styles with different musical elements. According to the authors of jazz music, this happens because of the improvisational and open-ended nature of the genre. The history of jazz in Turkey has been performed by many different musicians since the armistice years when it entered the country and it has created a process in which there are discussions on whether or not local motifs should be used in this genre. It is stated that the first examples were performed by musicians belonging to different ethnicities, such as Armenians and Jews, in the process of expanding the field of production and distribution of jazz music in Turkey. It is explained that musicians with Turkish identity also create their performances on the genre by listening, watching and observing these musicians with different ethnic identities. In Turkey, there are performances in which musical elements of Turkish music such as instruments, theory, procedures, coma sounds and modes are added, while remaining faithful to the musical structure and instruments of the jazz music genre. These performances become evident as elements of the local scene within the global jazz scene, with the use of local Turkish music elements on the jazz music genre. In the study, how the musician, who uses the expression“Turkish Jazz Music”, which expresses an important stylisticization in the performances of jazz music, which is a mainstream genre in Turkey, with his local identity, represents himself in the global music genre. The main problem here is what are the places where the musical and performance-based elements that emerge in the use of the expression“Turkish Jazz Music”emerge as a mainstream and local identity show, and how these elements are used in the representation of the local identity of the musician, Anıl Şallıel, who produces with the Turkish Jazz Music discourse. constitutes the questions. In the study, the historical process of jazz music in Turkey, the styles formed by the addition of local elements, and the Turkish Jazz Music expression, which becomes visible in the recordings and performances of Anıl Şallıel, which is an example of this, are examined with the concepts of scene, local scene and local identity.