Domates bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde biyoajan ve biyostimulantların kullanımı
Use of biyocontrol agents and biostimulants for tha biologial control of bacterial speck disease on tomato
  1. Tez No: 817019
  2. Yazar: HİLAL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel benek hastalığı, Domates, Biyoajan bakteri, Biyostımulant, Bacterial speck, tomato, bioagents, biostimulants
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pseudomonas syringae pv. tomato 'nun sebep olduğu bakteriyel benek hastalığı, dünyada en yaygın ve ekonomik olarak en önemli bakteriyel hastalıklardan birisidir. Bu çalışmada, domates bakteriyel benek hastalığının mücadelesinde biyostimulant olarak kullanılan Megafol, MC Cream, Vitaseve, Crop-Set isimli ticari preparatların ve Manisa ili domates üretim alanlarından izole edilen biyoajan bakteriler ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi kültür koleksiyonunda bulunan biyoajan bakterilerin hastalık mücadelesi ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin araştırılmıştır. Yapılan denemeler sonucunda biyostimulant ve biyoajan uygulamaların hastalığı %30-85 oranında baskıladığı saptanmıştır. Biyostimulant uygulaması yapılan bitkilerde hastalık şiddeti değerlendirildiğinde %85'lik değer ile en etkili biyostimulantın Megafol olduğu görülmüştür. Ayrıca biyoajan bakteri S(2) (Bacillus mycoides) ve DT(5) (Pseudomonas chlororapsis) uygulamalarının hastalık şiddetini %75 oranında baskılandığı belirlenmiştir. Benzer şekilde her iki biyajanında bitki kök-gövde uzunluğu ve bitki kök-gövde ağırlığı gibi bitki büyüme parametlerini desteklemektedir. Bu çalışma ile B. mycoides (S(2)) ve P. chlororapsis (DT(5)) ve biyostimulantlar özellikle Megafol'un domates bakteriyel benek hastalığının etkisini azaltmak için kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas syringae pv. tomato, the causal agent of tomato bacterial speck, is one of the most common and economically important bacterial diseases in greenhouses and fields worldwide. This study was carried out using commercial biostimulants (Megafol, MC Cream, Vitaseve, Crop-Set ) and bacterial bioagents isolated from tomato plants in Manisa province and also bacterial culture collections from Tekirdağ Namık Kemal University Phytobacteriology laboratory to investigate their effect on control of bacterial speck and plant growth on tomato. The results showed that the applicants of bioagents and biostimulants suppressed the bacterial speck on tomatoes around %30-85. The application of Megafol which is the most effective biostimulant was assessed on disease severity. It has reduced bacterial speck on tomato by %85. Moreover, the application of bioagents namely S(2) (Bacillus mycoides) and DT(5) (Pseudomonas chlororapsis) found suppression of the bacterial speck on tomatoes as %75. Similarly, both bioagents supported the plant growth parameters such as shoot and root weight (as wet and dry) and length of root and shoot. This study indicated that, B. mycoides (S(2)) and P. chlororapsis (DT(5)) and biostimulants especially Megafol have the potential to be used in order to reduce the effect of bacterial speck on tomato.