Piezoelektrik temelli elektrik üreten parke tasarımı
Piezoelectric based electricity parquet
  1. Tez No: 817084
  2. Yazar: AYBÜKE ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ALPER TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal malzemeler, Piezoelektrik, Sonsuz Enerji, Natural materials, Piezoelectric, Infinite Energy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gelişen teknoloji insanlara çok geniş imkanlar sağlarken insan popülasyonun artması ile kaynak sıkıntısı ortaya çıkmaya başlamıştır. Enerji kaynaklarının doğal yollarla sürdürülebilir olmaması mevcut kaynakların tükeneceği anlamına gelmektedir. Bu kaynakların yerine doğal malzemelerle üretilen enerjinin, geleceğin inovatif teknolojisinde hayati önem kazanacağını belirtilmiştir. Bütün bunların ışığında son dönemlerde doğal malzemelerle ilgili çalışmalar rövanştadır. Enerji üretiminde zorlanmadan artı bir kuvvete ihtiyaç duymadan gündelik hareketlerle üretilebilen enerji kazançları da geleceğin en önemli adımlarından biridir. 'Piezoelektrik Temelli Elektrik Üreten Parke' isimli tez çalışması insanların günlük fiziksel aktivelerinden yararlanılarak harici bir emek sarf etmeden parke altına yerleştirilen düzenek sayesinde devamlı elektrik enerjisi üretebilecek sistem geliştirilmiştir. Bu sistem birçok sistem denemesinden sonra uygulanmıştır. Elektrik üreten sistem parke altına yerleştirilmiştir. Parke altına yerleştirilen dişli mekanizması ile sürekli elektrik üreten bir tasarım yapılmıştır. Günlük hayattaki kişi hareketi ile elektrik üreten sistem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
While the developing technology provides a wide range of opportunities to people, the shortage of resources has begun to emerge with the increase in the human population. The fact that energy resources are not sustainable by natural means that the existing resources will be exhausted. It has been stated that the energy produced with natural materials instead of these resources will gain vital importance in the innovative technology of the future. In the light of all these, studies on natural materials have been on the rise lately. Energy gains that can be produced with daily movements without the need for a surplus force without difficulty in energy production is one of the most important steps of the future. The thesis study titled 'Piezoelectric Based Electricity Generating Parquet' has developed a system that can produce continuous electrical energy by using the daily physical activities of people, thanks to the mechanism placed under the parquet without any external effort. This system has been implemented after many system trials. The electricity generating system is placed under the parquet. With the gear mechanism placed under the parquet, a design that generates electricity continuously has been made. The system that produces electricity with the movement of people in daily life has been developed.