Yttrium doped P2T ceramics
  1. Tez No: 10567
  2. Yazar: AYDIN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Piezoelektrik seramik, Yttrium Oksit, Piezoelektrik sabiteler, Piezoelectric ceramic, Yttrium oxide, Piezoelectric coefficients
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
YTTRIUM KATKILI PZT SERAMİKLERİ DO?AN, Aydın Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, V. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Muharrem TİMUÇİN 132 sayfa, Eylül 1990 ÖZET Sunulan bu çalışmada, Y203 ilavesinin kurşun zirkonat-titanat türü piezoelektrik malzeme özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, hammadde hazırlama, öğütme, kalsinasyon sıcaklığı ve süresi, sinter sıcaklığı ve süresi gibi malzeme özelliklerini etkileyen faktörler sabit tutularak, değişik oranlarda yttrium katkısının malzemenin fiziksel ve elektriksel özelliklerine etkisi incelenmiştir. Üretilen yttrium katkılı PZT tabletlerinin özellikleri oluşturulan rezonans devresinde, LCR metrede ve d33 ölçüm düzeneğinde İRE s tandartl an na göre öl cül müştür. Deney sonuçlan; Y2Q3 ilavesinin rnorphotropik faz bölgesinde PZT seramiklerin dielektrik özelliklerini arttırdığı, mekanik ve elektrikselkalite faktörlerini azalttığı, mekanik bağlaşma katsayısını düşük yttrium oranlarında yükselttiği,yüksek oranlarda azalttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
YTTRIUM DOPED PZT CERAMICS DO?AN, Aydın Faculty of Engineering Department of Metalluryical Engineering, M.S.Thesis Supervisor: Prof.Dr.Muharrem TİMUÇİN 132 pages, September 1990 ABSTRACT This thesis work has been carried out to investigate the effect of Y203 addition on the piezoelectric properties of Lead Zirconate-Titanate type piezoelectric materials. The factors which effect the material properties such as raw material preparation, milling operation, calcination temperature and time, sintering temperature and time have been kept constant and the effect of Y203 addition to the physical and electrical properties of the material have been investigated by varying the Y2O3 content of a specific PZT composition. The properties of the yttrium doped PZT tablets were measured with the well-established resonance circuit, LCR meter and d33 set-up as stated in the IRE standards. Experimental results showed that Y203 addition along the morphotropic phase boundary composition increases the dielectric constant K3T and decreases the mechanical, Qm, and electrical, inQE, quality factors. Electromechanical coupling factor of the PZT ceramic increases with increasing yttrium percentage up to a certain V20t, level but further increase in Y203 results in decline of the coupling factor.