Quality management system in construction companys
i
  1. Tez No: 817087
  2. Yazar: MOHAMMED RAISAN KAREEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE ULUTAGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemi, İnşaat projesi, Project Management, Quality Management System, Construction project
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Artık inşaat sektörü ulusal ekonomik büyümenin temel itici gücü olmaya hazır olduğundan, küresel sahnede rekabet ederken aynı zamanda kalitesini koruması ve geliştirmesi de bir zorunluluktur. Küresel inşaat işinde rekabetçi kalabilmek için ISO 9001 tabanlı kalite yönetim sistemleri (QMS'ler) kritik öneme sahiptir. İnşaatta kalite, yaygın olarak önemli bir zorluk olarak kabul edilmektedir. Ancak ISO 9001 sertifikasına sahip olmak her zaman şirketin müşterilerin ve proje son kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek, iyi yönetilen bir Kalite Yönetim Sistemine (QMS) sahip olduğu anlamına gelmez. Literatür analizine göre bir firmanın kültürü ile yüklenicilerinin kalite performansı arasında güçlü bir ilişki vardır. Bu proje üzerinde çalışan çok sayıda bilim insanına rağmen, Irak senaryosuyla doğrudan ilgili olan veriler hâlâ yetersiz. Bu, Quinn'in Organizasyon Kültürü Değerlendirme Aracının (OCAI), yüklenicinin ISO 9001 süreçleriyle birlikte kullanıldığı ilk seferdir. Bu nedenle, ISO 9001'in mevcut benimsenmesinden bu yana Irak inşaat organizasyonlarının kültür profilleri ve KYS'lerin benimsenmesindeki etkinlikleri üzerine bir çalışma yapılmasına karar verildi; çünkü bu alanlardaki bilgiler, zayıf etkinlik ve düşük karlılık üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Irak'ın inşaat şirketlerinden. Araştırmanın amacı, söz konusu sistemin ne kadar önemli olduğunu göstermek olan KYS uygulamalarının başarısını değerlendirmek amacıyla, bina inşaat alanlarında çalışan mühendislerin Irak'ta KYS'ye ulaşmanın temel bileşenlerinin farkında olup olmadıklarını araştırmak ve KYS uygulamasını gerçekleştirmedeki zorlukların neler olduğunu belirtin. Ankete katılan firmaların KYS uygulamaları da incelenerek sistemlerde güncel bir sorun olup olmadığı araştırıldı. Irak'taki inşaat işletmelerinin organizasyonel kültür özelliklerini değerlendirmek amacıyla ankete OCAI temelli sorular dahil edildi.Aslında, bu açıklamaya ve önceki veri toplamanın sonuçlarına dayanarak, Iraklı inşaat kuruluşlarının inşaat projelerini gerçekleştirme kapasitelerini artırmalarını desteklemek, böylece bölgesel, resmi ve uluslararası sektördeki rekabet avantajlarına katkıda bulunmak veya bunları geliştirmek için geliştirildi. Bundan sonra Iraklı mühendislerin (103) katılımıyla bir anket gerçekleştirildi. Araştırmanın bulguları şunu ortaya koymaktadır: (12) İnşaat şirketlerinde bu sistemi gerçekleştirmenin faydalarına ilişkin tartışmanın odağı ve bu bileşenlerin konseptin gerçekleştirilmesinde ve Irak'ta KYS'nin ilk bölüm olarak uygulanmasının sağlanmasında önemine ilişkin görüşleri ve daha sonra ikinci bölüm olarak Irak'ta KYS'ye ulaşmanın gerçek zorluğunun ne olduğu hakkındaki görüşleri.
Özet (Çeviri)
Now that the construction sector is poised to become a key driver of national economic growth, it's imperative that it maintain and improve its quality while simultaneously competing on the global stage. To remain competitive in the global building business, ISO 9001-based quality management systems (QMSs) are critical. Quality in construction is widely regarded as a key challenge. However, having an ISO 9001 certification does not always mean that the company has a well-run Quality Management System (QMS) that is capable of meeting the needs of customers and project end-users. There is a strong association between the culture of a firm and the quality performance of its contractors, according to the literature analysis. Despite the large number of scholars that have worked on this project, there is still a paucity of data directly relevant to the Iraq scenario. This is the first time Quinn's Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI) has been used in conjunction with the contractor's ISO 9001 processes. It was therefore decided to conduct a study on the culture profiles of Iraqi construction organizations, as well since the existing adoption of ISO 9001 and their effectiveness in adopting QMSs, as information in these areas has had a substantial impact on the poor effectiveness and low profitability of Iraq's building companies. In order to assess the success of their QMS implementation, where the aim target of the research into indicating how important the referred system is, to investigate if engineers working in buildings construction fields are aware of the essential ingredients of achieving QMS in Iraq, and to indicate what is the challenges to achieving QMS implementation. Surveyed firms' QMS implementations were also examined to see whether there were any current issues with the systems. OCAI-based questions were included in the questionnaire to assess Iraqi construction businesses' organizational culture characteristics. Actually, based on this clarification and the outcomes of the previous data gathering, developed to support Iraqi construction organizations in enhancing their capacity to achieve construction projects, thereby contributing to or enhancing their competitive benefit on the regional, governmental, and international sector. After that, a questionnaire of (103) participation of the Iraqi engineers was undertaken. The findings of the research reveal (12) The focus of discussion on the benefits of achieving this system in buildings companies and their opinion regarding the importance of these ingredients to achieving the concept and ensuring the implementation of QMS in Iraq as the first part, and then their opinion what is a real challenge to achieving QMS in Iraq as the second part.