Farklı dikim sıklıklarının İzmir kekiğinin (Origanum onites L.) verim ve kalitesi üzerine etkisi
The effect of different planting densities on yield and quality of oregano (Origanum onites L.)
- Tez No: 817090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN KATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki boyu, taze ve kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve verimi, Plant height, fresh and drug herb yield, dry leaf yield, essential oil ratio and yield
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Deneme 2021-2022 yıllarında Eskişehir ekolojik şartlarında 3 farklı sıra arası (20, 40 ve 60 cm) ve sıra üzeri (10,20 ve 30cm) mesafesinin İzmir Kekiği (Origanum onites) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma Eskişehir Orman Fidanlığı arazisinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve bitkinin boyu, taze herbanın verimi, kuru herbanın herba verimi, kuru yaprağın verimi, uçucu yağın oranı, uçucu yağın verimi parametreleri incelenmiştir. 2022 yılında iki biçim yapılmış ve ortalama bitki boyu 33,24 cm, en yüksek dekara toplam taze bitki verimi, dekara toplam kuru herbanın verimi, dekara toplam kuru yaprağın verimi ve dekara toplam uçucu yağın verimi sırası ile 4.908,30kg/da , 1442,50 kg/da, 773,45kg/da, 28,10L/da olarak 40 cm sıra arası ve 10 cm sıra üzeri mesafede ve en yüksek uçucu yağ oranı %3,79 olarak 40 cm sıra arası ve 20 cm sıra üzeri mesafede tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of 3 different row spacing (20, 40 and 60 cm) and in- rows (10, 20 and 30 cm) on İzmir Oregano (Origanum onites) were investigated in the ecological conditions of Eskişehir in 2021-2022. The study was carried out in Eskişehir Forest Nursery experimental field. The experiment was set up in randomized blocks according to the split plot design with 2 factors and 3 replications and plant height, fresh herb yield, dry herb yield, dry leaf yield, essential oil ratio and essential oil yield parameters were examined. Two cuttings were made in 2022 and the average plant height was 33.24 cm, the highest total fresh plant yield per decare was 4.908,30kg/da, total dry herb yield per decare was 1442,50 kg/da, total dry leaf yield per decare was 773,45kg/da and total essential oil yield per decare was determined as 28,10 L/da at 40 cm row spacing and 10 cm in-row distance. The highest essential oil ratio was determided %3,79 at 40 cm row spacing and 20 cm in-row distance.