Farklı zemin sınıfına ait betonarme yapının maliyetinin karşılaştırılması
Comparison of the cost of reinforced concrete structure belonging to different soil class
  1. Tez No: 817167
  2. Yazar: MOHAMMAD ZAMEER SAPAI
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Zemin sınıfı, Maliyet, Can Güvenliği, Earthquake, Soil class, Cost, Life Safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Depremlerin önceden belirlenmesinin temel amacı insan kaybinı önlemektir. Önceden belirleme ile ilgili araştırmalar birçok değişik disiplinlerdeki sürekli aletsel ölçümleri içermektedir. Buna örnek bir çalişmayı, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştirma Enstitüsü, Kuzey Anadolu fayının iznik-Mekece kolu üzerinde sürdürmektedir. Depremlerin önceden belirlenmesiyle birlikte bunun halka duyurulmasi da deprem olmadan önce planlanması gereken konularin başinda gelmektedir. Ayrica, deprem hasarlarinin azaltilması açisindan halkin deprem konusunda eğitilmesi ve bu konunun kamuoyunda devamli sicak tutulmasi gerekmektedir. Bu konuda gelişmiş ülkelerde oldugu gibi, bazı eğitici kitapçiklarin basilmasi ve bunlarin halka ulaştirilmasi son derece önemlidir. Istanbul gibi nüfusu 18 milyona yaklaşmış bir şehirde, bir yıkici deprem öncesinde ve sonrasında deprem zararlarinın azaltilmasina yönelik önceden planlamalar yapilmasi ve bazi tedbirler alinması gerekmektedir ve bunun büyük kayıplara uğramadan bir an önce yapilmasinda ülkemizin geleceği açisindan büyük yararlar vardır. Bu çalışmada farklı zemin sınıfına ait yapının maliyetine yönelik bir araştırma incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of predicting earthquakes is to prevent human loss. Prediction research includes continuous instrumental measurements in many different disciplines. Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute continues an exemplary study on the Iznik-Mekece branch of the North Anatolian fault. Along with the predetermination of earthquakes, their announcement to the public is one of the issues that should be planned before an earthquake occurs. In addition, in order to reduce earthquake damage, the public should be educated about earthquakes and this issue should be kept warm in public. In this regard, as in developed countries, it is extremely important to publish some educational booklets and deliver them to the public. In a city like Istanbul with a population of close to 18 million, pre-planning and some measures should be taken to reduce earthquake damage before and after a devastating earthquake, and doing this as soon as possible before it incurs big losses will have great benefits for the future of our country. In this study, a research on the cost of the building belonging to different soil classes was examined.