Antik Çağ Önasya kültürlerinde büyücülük
Witchcraft in Ancient near Asian cultures
  1. Tez No: 817266
  2. Yazar: KADER TANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÇÖRTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyü, Büyücülük, Ritüel, İnanç, Doğaüstü, Magic, Sorcery, Ritual, Faith, Supernatural
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
İnsana özgü, doğa ve doğaüstü ile gerçekleştirilen sempatik bir etkileşim, ritüel gerektiren kapsamlı bir eylem olan büyünün doğumu, varoluşsal bir mana arayışındaki ilksel insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Büyü, tarih akışı içerisinde insanın anlayamadığı, zor durumda kaldığı, özellikle ölüm, hastalık, çeşitli gündelik yaşam sorunları veya ruhlar dünyası ve evrenin işleyişi gibi konularda daima bir umut ve iletişim aracı olmuştur. Bilim, sanat ve din gibi olguların gelişmesine de büyük katkı sağlayan büyü, bütün toplumlar tarafından çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılmış, toplumlar arası etkileşime de sebep olarak bir süreklilik halinde günümüze kadar ulaşmıştır. Oldukça kuvvetli, kozmik bir güç enerjisine ulaşımı hedefleyen büyücülük, insanlar ve toplumlar tarafından hem yarar hem de zarar sağlamak amacı ile kullanılmış, insanlık tarihinin büyük bir kısmını kaplayan inanç kültürünün hala devam etmekte olan oldukça önemli bir parçasıdır. Bu çalışma içerisinde, öncelikle büyü kavramı ve oldukça kapsamlı teknik bir eylem olan büyü ritüelleri, tüm detayları ile ele alınıp anlaşılmaya ve aktarılmaya çalışılmıştır. Hemen sonrasında, konunun akışının ve öneminin daha iyi anlaşılabilmesi için,“insan”başta olmak üzere büyü ile etkileşimi olan çeşitli alanlar incelenmiştir. En son olarak da Prehistorik Dönem'den başlayarak devamında Mısır, Mezopotamya, Hitit, Yunan ve Roma eşliğinde Önasya toplumlarının büyücülük kültürleri, ele geçen materyalleri üzerinden çeşitli disiplinler arası bakış açıları ile çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The born of the magic, a sympathetic interaction with nature and the supernatural, an extensive action requiring ritual, was performed by primitive humans in search of an existential meaning. In the course of history, magic has always been a hope and a means of communication, especially in matters such as death, illness, various daily life problems or the world of spirits and the functioning of the universe. Magic, which has made a great contribution to the development of phenomena such as science, art and religion, has been frequently used by all societies in various fields and has reached the present day as a continuity as a cause of interaction between societies. Sorcery, which aims to reach a very strong cosmic power energy, is a very important part of the belief culture that covers a large part of human history, which has been used by people and societies for both benefit and harm. In this study, first of all, the concept of magic and the magic rituals, which is a very comprehensive technical action, were discussed in all details and tried to be understood and conveyed. Immediately afterwards, various fields that interact with magic were examined in order to better understand the flow and importance of the subject. Finally, the magic and sorcery traditions of societies such as Egypt, Mesopotamia, Hittite, Greek and Roman from the Prehistoric Ages to the Middle Ages were studied with various interdisciplinary perspectives through the materials obtained.