Kadın üniversite öğrencilerinde duygusal yeme ile reddedilme duyarlılığı ve kendini susturma arasındaki ilişki
The relationship between emotional eating with rejection sensitivity and self-silencing among female university students
  1. Tez No: 817265
  2. Yazar: MERVE NUR KABALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Reddedilme Duyarlılığı, Kendini Susturma, Emotional Eating, Rejection Sensitivity, Self-silencing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın üniversite öğrencilerinde duygusal yeme ile reddedilme duyarlılığı ve kendini susturma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda 18-25 yaş aralığında romantik ilişkisi olan bekar kadın üniversite öğrencilerine çevrimiçi ortam aracılığıyla ulaşarak 313 kişiden veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği, Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği ve Kendini Susturma Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre kendini susturma duygusal yeme toplam puan, gerginlik durumlarında yeme, olumsuz duygularla başa çıkabilmek için yeme, uyaran karşısında kontrol ve kendini kontrol edebilme alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca reddedilme duyarlılığı ile kendini kontrol edebilme alt boyutu arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken; reddedilme duyarlılığı ile duygusal yeme toplam puan, gerginlik durumlarında yeme, olumsuz duygularla başa çıkabilmek için yeme ve uyaran karşısında kontrol alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Değişkenlerin duygusal yeme toplam ve alt boyutları üzerindeki yordayıcı rolü incelendiğinde kendini susturma ve reddedilme duyarlılığının anlamlı düzeyde yordayıcı rollerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional eating with rejection sensitivity and self-silencing among female university students. Therefore, the sample of 313 single female university students between the ages of 18-25 and having a romantic relationship was recruited online from the general population. In the research, data was collected by Demographic Information Form, Turkish Emotional Eating Scale, Rejection Sensitivity Questionnaire and Self-Silencing Scale. According to the results of the study, self silencing was positively related to emotional eating scale total scores, eating when nervous, eating to cope with negative emotions, control against stimuli and self-control sub-dimensions. In addition, rejection sensitivity was positively related to self-control, while there was no correlation between rejection sensitivity and emotional eating total score, eating when nervous, eating to cope with negative emotions and control against stimuli. When the predictor role of variables on the total score and sub-dimensions of emotional eating scale was examined, it was found that self silencing and rejection sensitivity had significant predictor roles.