Gastrit ve peptik ülser hastalığı saptanan çocuklarda helikobakter pilori sıklığının değerlendirilmesi
- Tez No: 817300
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk gastroenteroloji, gastrit, peptik ülser hastalığı, helikobakter pilori, Child, pediatric gastroenterology, gastritis, peptic ulcer disease, Helicobacter pylori
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çocuklarda Helikobakter pilori (H. pilori) sıklığının histopatolojik olarak incelendiği çalışmalar sınırlıdır. H. pilori prevalansı coğrafi bölge, yaş, ırk, etnik köken ve sosyoekonomik düzeye göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle bulaş çocukluk döneminde meydana gelmektedir (1). İnsanda kesin karsinojen olarak sınıflandırılan H. pilori özellikle mide lenfoması, mide kanseri ve mide ülseri oranlarının yüksek olduğu bölgelerde yüksek riskli popülasyonların belirlenmesinde faydalı olabilir. Çalışmamızda gastrit ve peptik ülser hastalığı saptanan çocuklarda H. pilori sıklığının histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde üst gastrointestinal sistem (gis) endoskopisi sonucunda gastrit ve peptik ülser tanısıyla takip edilen 01.04.2017-01.04.2018 tarihleri arasında 0-18 yaş arası 310 hastanın arşiv kayıtları, endoskopi ve patoloji raporları retrospektif olarak değerlendirildi. Aktif gis kanaması geçiren, portal hipertansiyonu, malignite öyküsü, malignite şüphesi ve tanısı olan, antiagregan ve antikoagulan tedavi alan, koroziv madde alımı olan, eradikasyon tedavisi alan ve gastroskopi işlemi başarıyla uygulanamayan hastalar çalışmaya alınmadı. H. pilori varlığı histopatolojik olarak tespit edildi. Bulgular: Gastrit tanılı hastalarda H. pilori sıklığını %27,1, eşlik eden peptik ülseri olan hastalarda H. pilori sıklığını %35 olarak saptadık. Peptik ülseri olan hastalardan mide ülseri olanlarda H. pilori %28,5'inde pozitif iken, duodenal ülseri olanlarda %38,5'i pozitifti. H. pilori varlığıyla yaş ve cinsiyet arasında ilişki bulunmadı. Sadece yaş grubu ve H. pilori şiddeti arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi. Hem aktivasyon şiddeti hem de inflamasyon şiddetiyle H. pilori varlığı ve şiddeti arasında ilişki saptandı. Hastalarımızda metaplazi ve atrofi nadirdi. Başvuru şikayeti ve H. pilori varlığı arasında istatiksel olarak ilişki görülmedi. Sonuç: Çalışmamızın H. pilori enfeksiyonun etkin önleme ve tedavi stratejilerini yönlendirici katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Türkiye'nin yüksek bir enfeksiyon prevalansına (2) sahip olduğu düşünüldüğünde ve çocuk hasta grubunda sınırlı araştırma yayınlandığı göz önüne alındığında çok merkezli, standardize edilmiş, ulusal düzeyde temsili çalışmalar yapmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Studies investigating the histopathological frequency of Helicobacter pylori (H. pylori) in children are limited. The prevalence of H. pylori varies according to geographical region, age, race, ethnic origin, and socioeconomic level. Infection usually occurs during childhood (1). H. pylori, classified as a definite carcinogen in humans, can be useful in identifying high-risk populations with high rates of gastric lymphoma, gastric cancer, and gastric ulcers. The aim of our study was to evaluate the frequency of H. pylori histopathologically in children diagnosed with gastritis and peptic ulcer disease. Materials and methods: The archive records, endoscopy and pathology reports of 310 patients aged 0-18 years who were followed with a diagnosis of gastritis and peptic ulcer disease between 01.04.2017 and 01.04.2018 at Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital were retrospectively evaluated. Patients with active gastrointestinal bleeding, portal hypertension, a history of malignancy, suspicion or diagnosis of malignancy, receiving antiplatelet and anticoagulant therapy, corrosive substance intake, undergoing eradication treatment, and those in whom gastroscopy was not successfully performed were not included in the study. The presence of H. pylori was determined histopathologically. Results: We found the frequency of H. pylori in patients diagnosed with gastritis to be %27,1 and in patients with accompanying peptic ulcer disease to be %35. Among patients with peptic ulcer disease, H. pylori was positive in %28,5 of those with gastric ulcers and in %38,5 of those with duodenal ulcers. There was no relationship between the presence of H. pylori and age or gender. Only a statistically significant difference was found between age group and H. pylori severity. There was a relationship between the presence and severity of H. pylori and both activation and inflammation severity. Metaplasia and atrophy were rare in our patients. There was no statistically significant relationship between the presenting complaint and the presence of H. pylori. Conclusion: We believe that our study will contribute to guiding effective prevention and treatment strategies for H. pylori infection. Considering that Turkey has a high infection prevalence (2) and limited research has been published in the pediatric patient group, multicenter, standardized, nationally representative studies are recommended.