Nötrofil/lenfosit oranı ve trombosit/lenfosit oranı ilepeptik ülser ve gastrit arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Neutrophil / lymphocyte ratio and platelet / lymphocyte ratio withevaluation of the relationship between peptic ulcer and gastritis
- Tez No: 501028
- Danışmanlar: DR. FETTAH SAMETOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Nötrofil Lenfosit Oranı, Trombosit Lenfosit Oranı, Gastrit, Peptik Ülser, Endoskopi, Neutrophil Lymphocyte Count Ratio, Platelet Lymphocyte Count Ratio, Gastritis, Peptic Ulcer, Endoscopy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Dispepsi, klinik pratikte çok sık karşılaşılan, hasta yaklaşımı ve yönetimi açısından kafa karıştırıcı bir yakınmadır. Dispeptik yakınmalarla ortaya çıkan en önemli klinik tanılar gastroduodenit, peptik ülser hastalığı ve mide-özofagus kanserleri olduğundan, tanıda endoskopik değerlendirme yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Maligniteler başta olmak üzere kronik sistemik hastalıkların alevlenmesi ve progresyonunu göstermede NLO (nötrofil-lenfosit oranı)'nun önemli bir belirteç olabileceği gösterilmiştir. Üst GİS endoskopisinin hastalar açısından zor bir işlem olması, çok sık istendiği için zaman ve iş gücü kaybına sebep olabildiği için, gastrit ve peptik ülser tanısında yardımcı olacak yeni bir belirteç olarak NLO ve TLO (trombosit-lenfosit oranı) yararlı olabilir. Biz de çalışmamızda NLO ve TLO'nun, endoskopisinde gastrit ve peptik ülser saptanan hastalarda nasıl değiştiğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ocak 2016 ile Eylül 2017 tarihleri arasında hastanemiz iç hastalıkları kliniğine başvuran toplam 906 hasta alındı. Gastrointestinal kanama nedeni ile üst GİS endoskopisi yapılanlar, tam kan sayımında değişikliğe neden aktif enfeksiyonu, ilaç kullanımı, malignite, kollagen bağ dokusu hastalığı, son dönem böbrek yetmezliği ve kronik karaciğer hastalığı öyküsü olanlar, tam kan sayımının üzerinden bir aydan uzun süre geçmiş olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, endoskopi ve biyopsi sonuçları, kullandığı ilaçlar, tam kan sayımı parametreleri hastanemiz poliklinik kayıtlarından elde edildi. Hastaların tam kan sayımındaki nötrofil ve lenfosit sayıları oranlanarak NLO; trombosit ve lenfosit sayıları oranlanarak TLO değerleri hesaplandı. Bulgular: Endoskopi sonuçlarına göre 311 (%34,3) gastrit, 288 (%31,8) peptik ülser ve 307 (%33,9) normal bulgular saptanan toplam 906 hasta alındı. Gastrit hastalarının 171'i (%55) erkek, 140'ı (%45) kadın; peptik ülser hastalarının 160'ı (%55,6) erkek, 128'i (%44,4) kadın ve endoskopisi normal hastaların 164'ü (%53,4) erkek, 143'ü (%46,6) kadın idi. Her üç gruptaki hastaların ortanca yaşı 50 yıl (min-maks; 18-82) idi. Gastritli hasta grubunda ortanca NLO 1,82 (min-maks; 0,54-8,35), ülserli grupta 1,9 (min-maks; 0,61-9,86) ve normal hasta grubunda ise 1,71 (min-maks; 0,56-12,89) olarak bulundu (p=0,048). Gastritli hasta grubunda ortanca TLO 107,8 (min-maks; 46,27-446,43), ülserli grupta 110,95 (min-maks; 44,03-340,65) ve normal grupta 106,02 (min-maks; 40,41-397,62) olarak bulundu (p=0,422). Hasta grupları arasında NLO açısından anlamlı bir fark elde edilirken, TLO için anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda gastrit ve peptik ülserli hastalar ile normal endoskopik bulguları olan hastaların NLO değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmış ancak bu farkın klinik pratikte kullanılabilecek düzeyde olmadığı görülmüştür. Mide kanserli hastalarda NLO'nun prognostik önemi pek çok kez gösterilmiş olup mide kanserli hastaların da dahil edilerek daha kapsamlı bir çalışma yapılmasının pratiğe yönelik daha faydalı sonuçlar sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Dyspepsia is a common complication in daily clinical practice and is a confusing complain in terms of patient management. Clinical conditions such as gastroduodenitis, peptic ulcer and gastroeosophageal cancers are the main causes of dyspepsia which are usually revealed by upper gastrointestinal endoscopic studies. In recent years, some studies have revealed the relation between neutrophil/lymphocyte count ratio (NLCR), platelet/lymphocyte ratio (PLCR) and upper gastrointestinal system malignancies also chronic systemic disorders progression and flares. In our current retrospective study; we aim to investigate the relationship between individuals NLCR and PLCR with gastritis, peptic ulcer disease already diagnosed with endoscopy. Materials and Methods: A total of 906 patients who applied and admitted to our teaching and research hospital internal medicine clinics between January 2016 and September 2017,were included in the study. Patients with upper gastrointestinal endoscopy due to gastrointestinal hemorrhage, active infection, drug use, malignancy, collagen connective tissue disease, end-stage renal disease and chronic liver disease were excluded. Patient's age, gender, endoscopy and biopsy results, medications using, and complete blood count parameters were obtained from their hospital records. For each patients blood NLCR and PLCR values were determined. Findings: According to endoscopic results, a total of 906 patients with 311 (34.3%) gastritis, 288 (31.8%) peptic ulcer and 307 (33.9%) normal findings were included. Patient's of gastritis 171 (55%) were male and 140 (45%) female; patients's of peptic ulcer 160 (55.6%) were male, 128 (44.4%) were female also patient's of normal endoscopic findings 164 (53.4%) were male and 143 (46.6%) were female. The median age of the patients in all three groups was 50 years (min-max 18-82). Median NLCR were 1,82 (min-max, 0,54-8,35) in the gastritis group; 1,9 (min-max, 0,61-9,86) in the ulcer group and 1,71 (min-max; 0.56-12.89) in normal group (p = 0.048). Median PLCR were 107,8 (min-max, 46,27-446,43) in the gastritis group; 110,95 (min-max 44,03-340,65) in the peptic ulcer group and 106,02 min-max 40,41-397,62) in the normal group (p = 0.422). No significant difference was found for PLCR but there was a significant difference in NLCR between patient's groups. Result: In our study, a significant difference was found between the NLCR values of gastritis and peptic ulcer patients and patients with normal endoscopy, but this difference was not at a level that could be used in clinical practice. In patients with gastric cancer, the prognostic value of NLCR has been demonstrated in many studies and it has been concluded that a more comprehensive study involving patients with gastric cancer would provide more practical results for practice.