Total kalça artroplasti cerrahisi sonrası kadınların ve partnerlerinin cinsel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluating the sexual quality of life of women and their partners followi̇ng total hip arthroplasty surgery
  1. Tez No: 817338
  2. Yazar: GİZEM ADLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Eğitimi, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplasti cerrahisi, cinsel yaşam kalitesi, ha-reket kabiliyeti, ağrı, Total hip arthroplasty surgery, sexual life quality, mobility, pain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmada, total kalça artroplasti cerrahisi geçiren kadınlarda, cer-rahi sonrasında kendilerinde ve eşlerinde cinsel yaşam kalitesinin ve performansının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmaya İstanbul'da bulunan hastanelere başvuran ve TKA cer-rahisi geçiren 60 kadın hasta ve partnerleri dahil edildi. Katılımcılardan TKA cerrahisi sonrası üç, altı ay ve bir yıl sonraki cinsel aktiviteleri Yeni Cinsel Doyum Ölçeği kullanılarak, anket yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların cinsel yaşamlarındaki kolaylık yaşama düzeyleri üçüncü ayda %11.5, altıncı ayda %46.2 ve bir yılın sonunda %81.7 düzeyindeydi. Cinsel yaşam kalitesinin artmasına neden olan hareket kabiliyetindeki artış üçüncü ayda %21.4, altıncı ayda %62.5 ve bir yılın sonunda %68.4 düzeyindeydi. Ben mer-kezli ve eş/partner/cinsel aktivite merkezli cinsel yaşam kalitesinin demografik özellik gruplarına göre farkları istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Ameliyat öncesi tüm hastaların ortalama cinsel yaşam kalitesinin üzerinde olanların oranı %21.2 olup, ameliyat sonrası bu oran %61.5'e yükselmişti. Ameliyat öncesi Görsel Analog Skalaya göre 4 olan cinsel kalite düzeyi ortalaması, ameliyat sonrasında 6'ya yükselmişti. Sonuç: TKA sonrası bireylerin hareket kabiliyetlerinin artması istatistiksel ola-rak anlamlı şekilde hem cinsel yaşam kalitelerini, hem de cinsel yaşam düzeylerini olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Title: Assessment of Sexual Life Quality and Performance in Women Under-going Total Hip Arthroplasty Surgery Objective: The aim of this study was to evaluate the sexual life quality and performance in women and their partners after total hip arthroplasty surgery. Methods: The study included 60 female patients and their partners who un-derwent TKA surgery and applied to hospitals in Istanbul. Sexual activities of the participants were evaluated using the New Sexual Satisfaction Scale via survey met-hod at three, six, and twelve months after TKA surgery. Results: The ease of sexual life levels of the participants were 11.5% at the third month, 46.2% at the sixth month, and 81.7% at the end of the first year. The increase in mobility, which caused an increase in sexual life quality, was 21.4% at the third month, 62.5% at the sixth month, and 68.4% at the end of the first year. The differences in individual and partner/sexual activity-centered sexual life quality ac-cording to demographic characteristics groups were not statistically significant (p>0.05). The rate of patients with an average sexual life quality above the mean value before the surgery was 21.2%, and this rate increased to 61.5% after the sur-gery. The mean sexual quality level according to the Visual Analog Scale before surgery, which was 4, increased to 6 after surgery. Conclusion: The increase in mobility of individuals after TKA surgery signifi-cantly positively affects both sexual life quality and sexual life levels.