Çocukluk çağında lenfadenopatili olguların değerlendirilmesi
Evaluation of childhood lymphadenopathy cases
  1. Tez No: 817449
  2. Yazar: GÖKSU DEMİRBAŞ YÜLÜKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL SUSAM ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konglomerasyon, malign, patolojik lenfadenopati, servikal lenfadenopati, cervical lymphadenopathy, conglomeration, malignant, pathological LAP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çocukluk yaş grubunda lenfadenopati (LAP); sıklıkla benign sebeplere bağlı görülen, lenf nodu boyutundaki değişiklik veya yapısındaki bozulma olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızdaki amacımız servikal LAP sebebiyle başvuran olguları anamnez, fizik muayene bulguları, laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri sonuçlarıyla retrospektif olarak değerlendirerek etiyolojilerini ve klinik seyirlerini tespit etmek ve aynı zamanda ayırıcı tanısı, izlem süresini ve son durumlarını değerlendirmektir. MATERYAL VE METOT: Çalışmamızda 01.01.2015-01.08.2020 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji polikliniğine servikal LAP sebebi ile başvuran toplam 204 olguyu retrospektif olarak değerlendirdik. Öykü, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri, ileri serolojik tetkikler, görüntüleme yöntemleri değerlendirilerek, klinik gereklilik halinde LAP biyopsisi yapılarak benign/malign LAP ayrımı yapıldı. BULGULAR: Servikal LAP sebebi ile başvuran 204 olgunun 65'i (%32,5) kız, 135'i (%67,5) erkek olup 4 olguda LAP dışı nedenler bulundu. Başvuran olguların %20'si akut, %16'sı kronik, kalan olgular subakut seyirliydi. Olguların %22,5'inde muayenede hassasiyet, kızarıklık, sertlik, lastik kıvamı ve konglomerasyon gibi patolojik özelliklerden en az birisi saptandı. %9 olguda B semptomları kliniğe eşlik ediyordu. LAP boyutunun 3 cm üzerinde oluşu, LAP'ın fikse, sert veya lastik kıvamında olması, konglomerasyon göstermesi, yuvarlak oluşu istatistiksel olarak anlamlı derecede malignite ile ilişkili bulundu. Ayrıca öyküde B semptomu varlığı, fizik muayenede hepatosplenomegali oluşu, antibiyotik tedavisine yanıtsızlık ve izlemde LAP boyut artışı olması da malignite ile ilişkili bulundu. Logistik regresyon analizinde konglomerasyonun malignite riskini 11,315 kat arttırdığı tespit edildi. SONUÇ: Servikal LAP sebebi ile takip edilen olgulardan başvuru anında alınan anamnez, yapılan fizik muayene, klinik gereklilik halinde yapılan laboratuvar tetkikleri, görüntüleme yöntemleri bizleri tanıya götürmektedir. Özellikle patolojik LAP olarak adlandırdığımız boyut, hareket durumu, yaygınlık, kıvam, eşlik eden sistemik bulgular benign/malign LAP ayrımında yol göstermektedir. Konglomerasyon benign/malign LAP ayrımında kullanılabilecek en önemli muayene bulgularındandır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Lymphadenopathy (LAP) in childhood; is defined as a change in lymph node size or deterioration in its structure; which is often seen due to benign causes. Our aim is to determine the etiology and clinical course of patients who applied for cervical LAP by retrospectively evaluating the results of their anamnesis, physical examination findings, laboratory tests and imaging methods, as well as to evaluate the differential diagnosis, duration of follow-up and final status. MATERIALS AND METHODS: In our study, we retrospectively evaluated 204 patients who applied to Afyonkarahisar Healt Sciences University Pediatric Hematology and Oncology outpatient clinic due to cervical LAP between 01.01.2015 and 01.08.2020. By evaluating the history, physical examination, laboratory, advanced serology and imaging methods, benign/malign distinction was made between the patients who applied, and biopsy was performed in case of clinical necessity. RESULTS: Of the 204 patients who applied for cervical LAP, 65 (32,5%) were female and 135 (67,5%) were male, and non-LAP was found in 4 patients. Of the admitted patients, 20% has an acute course, 16% had a chronic course and the rest had a subacute course. At least one of the pathological features such as tenderness, redness, hardness, rubbery consistency and conglomeration was detected in 22,5% of the patients. B symptoms accompanied the clinic in 9% of the patients. LAP size over 3 cm, fixed LAP, hard or rubbery in consistency, conglomeration, and roundness were found to be statistically significantly associated with malignancy. In addition, the presence of B symtoms in the history, hepatosplenomegaly on physical examination, unresponsiveness to antibiotic therapy, and increased LAP size in the follow-up were also found to be associated with malignancy. In logistic regression analysis, it was determined that conglomeration increased the risk of malignancy 11,315 times. CONCLUSION: Anamnesis taken at the time of admission, physical examination, laboratory tests performed in case of clinical necessity, and imaging methods from patient followed up for cervical LAP lead to diagnosis. In particular, the size, mobility status, extent, consistency, accompanying systemic findings, which we call pathological LAP, guide the differentiation of benign/malignant LAP. Conglomeration is one of the most important examination findings that can be used to differentiate benign / malignant LAP.