Ekinözü (Kahramanmaraş) ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Ekinözü (Kahramanmaraş) district
  1. Tez No: 817452
  2. Yazar: SİNAN AKDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri, Ekonomik, Turizm, Nüfus, Ekinözü, Kahramanmaraş, Human, Economic, Toursim, Population, Ekinözü, Kahrmanmaraş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ekinözü, Doğu Anadolu Bölgesi-Yukarı Fırat Bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçenin; doğusunda Nurhak, batısında Göksun, kuzeyinde Elbistan, güneyinde ise Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçeleri bulunmaktadır. 692 km² yüz ölçümüne sahiptir. İlçenin rakımı 1200 metredir. Cumhuriyet kurulduğunda muhtarlık olan“Cela Köyü”, 1958 yılında Belediye Teşkilatı kurularak belde haline getirilmiş, 01.01.1983 tarihinde“Ekinözü”adını aldıktan sonra 1990 yılında ise ilçe statüsüne alınmıştır. Ekinözü İlçesi sahip olduğu coğrafi özelliklere bağlı olarak karasal iklim özelliklerini büyük ölçüde taşımaktadır. Ekinözü 21 mahalleye sahiptir. Araştırma sahası olan Ekinözü ilçesinin nüfusu, ilçe statüsünü kazandığı 1990 yılında yapılan genel nüfus sayımda 21.633'ken, bu sayı 2000 yılında 17.102'ye, 2021'de ise 10.631'e gerilemiştir. Sosyo-ekonomik açısından oldukça sınırlı imkânlara sahip olması Ekinözü'nde nüfusun azalmasının temel nedeni olarak ön plana çıkmaktadır. Ekinözü'nde geçim kaynağı büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla birlikte, özellikle yaz aylarında, sahip olduğu acı su içmeleri nedeniyle önemli miktarda turist Ekinözü'nü ziyaret etmektedir. Yukarı içme, Orta içme ve Aşağı içme olmak üzere üç farklı noktadan çıkan demir minerali yüksek acı su kaynakları, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Bununla birlikte gerek tarım ve hayvancılık gerekse turizm faaliyetleri Ekinözü'nün gelişimi için yeterli görünmemektedir. İlçenin gelişimi için başta sanayi yatırımlarının artırılması ve istihdam olmak üzere, ulaşım, sosyal tesis, ticaret merkezi kurulması gibi ciddi yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Sahip olduğu turizm imkânlarının da tanıtılması ilçenin gelişimi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Ekinozu, is located within the the borders of Eastern Anatolia Region Upper Euphrate section. There are Nurhak in the east; Elbistan in the north; Göksun in the west; Onikisubat, Dulkadiroglu and Caglayancerit in the south of the town. Ekinözü is a lowland settlement established in the south of Sar Mountain. It has a surface area of 692 km². The altitude of the district is 1200 meters. Cela village wich was a heat manship when the Turkish republic was founded, it was declared a small town by setting the mayority and then in 1990 it Got the title of“town”after getting the name of“Ekinozu”on the date of 01.01.1983. Ekinozu bears the typical continental features to a large extent in relation to its geographical figures. Ekinözü has 21 neigbourhood. While the poulation of Ekinözü town our research area, was 21.633 in the general count which was carried out in 1990 the year Ekinözü obtained the town statüs, this number fell te 17.102 in the 2000 count and then 10.631 in 2021. The main reason of the poulation decline in the town is that it has quite restricted socioeconomic conditions. As the livelihood in Ekinözü is larpely based on agriculture and farming numerous amount of tourists visit the town especially in summer monts thanks to itsbrackhis water springs, wich came up from Upper Drink, Central Drink and Laver Drink, have became one of the main livelihood of the town, there is a great need for increase in industrial investments, workforce and foundation of transportation, social buildings and trade centers. The advertisement for the development of the town.