Eklem pozisyon duyusunun isabet oranına etkisi
The effect of joint position sense on shooting accuracy rate
- Tez No: 817461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eklem pozisyon duyusu, isabet oranı, takım oyunları, Joint position sense, hitting accuracy, team games
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Eklem pozisyon duyusunun (EPD) pas / şut isabeti ile ilişkisi daha önce hiç araştırılmamıştır. Bu çalışma takım oyunlarında eklem pozisyon duyusunun atış isabeti keskinliğine etkisini incelemeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Amatör ve elit düzeyde sporcu ve sedanterlerden oluşan 90 (55 erkek 35 kadın) katılımcı üzerinde EDP ve isabet hatası testleri yapıldı. Katılımcılar cinsiyetlerine ve katıldıkları test branşlarına göre ayrı ayrı incelendi. Basketbol için göğüs pası testinde dirsek eklemi, voleybol için manşet pas testinde omuz eklemi ve futbol için ayak içi pas testinde kalça eklemi analiz edildi. Bulgular: Pearson korelason analizi eklem pozisyon hatası ile isabet hatası arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını gösterdi. Cinsiyet ve branş değişkenlerinin isabet hatası değişkenine olan etkisini incelemek için yapılan çift yönlü varyans analizinde cinsiyet değişkeninin isabet hatasına anlamlı bir etki yapmadığı, branş değişkeninin isabet hatasına anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur [F(2,84) = 12.82, p = .000, η2 = .234]. Cinsiyet ve branş değişkenlerinin pozisyon hatası değişkenine olan etkisini incelemek için yapılan çift yönlü varyans analizi cinsiyet değişkeninin pozisyon hatasına olan etkisi anlamlı bulunmuştur [F(1,84) = .22, p = .641, η2 = .003]. Öte yandan, branş değişkeninin pozisyon hatasına olan etkisi anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar: Bu çalışmada pozisyon hatasının isabet hatasıyla bir ilişkisinin olmadığı ortaya konmuştur. İsabet hatasının propriyosepsiyonun diğer alt bileşenleri olan kuvvet ve hareket hızı ile olan ilişkileri açısından da incelenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The relationship between joint position sense (JPS) and pass/shoot accuracy has never been investigated before. This study aimed to examine the effect of joint position sense on shooting accuracy in team games. Materials and Methods: JPS and accuracy error tests were performed on 90 participants (55 males and 35 females) consisting of amateur and elite-level athletes and sedentary. Participants were analyzed separately according to their gender and the test branches they participated in. The elbow joint in the chest pass test for basketball, the shoulder joint in the cuff test for volleyball, and the hip joint in the in-foot pass test for soccer were analyzed. Results: Pearson correlation analysis showed that there was no significant relationship between joint position error and accuracy error. In the two-way analysis of variance to examine the effect of gender and branch variables on the accuracy error variable, it was found that the gender variable did not have a significant effect on the accuracy error, while the branch variable had a significant effect on the accuracy error [F(2,84) = 12.82, p = .000, η2 = .234]. In the two-way analysis of variance conducted to examine the effect of gender and branch variables on the position error variable, the effect of the gender variable on position error was found to be significant [F(1,84) = .22, p = .641, η2 = .003]. On the other hand, the effect of the branch variable on the position error was insignificant. Conclusion: This study revealed that position error was not related to hitting accuracy error. Accuracy error should be examined in terms of its relationship with other subcomponents of proprioception, such as force and movement speed.