Vaginal akıntılı hastalarda ıms metodu ile etken dağılımları
Distribution of agents with ims method in patients with vaginal flow
- Tez No: 817484
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel vajinoz (BV), IMS (Ion Mobility Spektrometreler) Trikomoniyazis, Kandidiyaz, Vajinal akıntı, (BV) Bacterial vaginosis, Candidiasis, IMS (Ion Mobility Spectrometers), Trichomoniasis, Vaginal discharge
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç Patolojik vajinal akıntı özellikle kadınların ürogenital sistem etkileyen en önemli kliniklerden biridir. Gebe kadınlarda hamilelik ve doğum sonu hem bebek hem de annede sistemik ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Hastalığın ortadan kaldırılmasında erken tanı ve tedavi büyük önem taşır ve daha fazla komplikasyona engel olur. Bu çalışmada, hasta başı hızlı tanı verebilen IMS tekniği kullanılarak etken tanımlaması yapılan hastaların etkenlerinin retrospektif dağılımının incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: 2020 Mart -2023 Nisan yılları arasında hastanemiz Kadın Doğum Polikliniğine vajinal akıntı şikâyeti ile gelen 6256 hastadan alınan vajinal akıntı örnekleri IMS metot kullanılarak retropektif olarak değerlendirilmiştir. Cihaz Trichomonas vaginalis, Candida spp., Bacterial Vaginosis (BV) olarak sonuç raporlamıştır. Bulgular: Vajinal akıntı şikayeti ile gelen 6256 hastada yaş dağılımı 18-25 yaş %13.6 (n=849), 26-35 yaş %57.1(n=3527), 36-45 yaş %21.6 (n=1351), 46-55 yaş %6.8 (N=425) ve 56-65 %1(n=8). En yüksek vaka oranı 26-35 yaş grubu %57.1 ile kaydedildi. Hastaların başvurularının mevsimsel dağılımda sonbahar aylarında 638, kış aylarında 1521, İlkbahar aylarında 2138 ve yaz aylarında 1723 başvuru olduğu gözlendi. Vakaların yüzde %21,3'ünün Mart ayında gözlenirken, Eylül ayındaki vakalar % 1,7 ile en düşük başvuru gözlendi. Vaginal akıntı etkenlerinin semptomlara göre dağılımı: akıntı %92.1(n=5764), ağrı %2(n=14), kaşıntı %3(17), kanama %2.1(n=133), koku %6(n=38), renk %4.6 (n=290) tespit edilmiştir. BV pozitifliği %74.5 (n=2120), Trichomonias spp. pozitif sonuç alan %17.3 (n=494) , Candidia spp. pozitif sonuç alan %8.2 (n=332) hasta tespit edilmiştir. 2023 yılı sonuçlarında 1440 hastada başvurusında; direk mikroskopi 5 hastada tane talep edilirken 20 hastadan ise kültür istemi olmuştur. Üreme olan 12 hastada kültür sonuç dağılımında ise E. coli 4, S. aureus 3, Candida spp. 3, Difteroid basiller 2 hastada izole edilirken diğer 8 hastanın numunelerinde ise üreme olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Hastaya doğru sağlık hizmetinin sunulması için uygun modern teknolojilerin kullanılması gerekmektedir. Kullandığımız metod bahsedilen bir çok konuda hekime yardımcı olan bir yöntem olup kanımızca mikroskopi, kültür ve moleküler yöntemler ile daha geniş örnek gruplarında çalışarak daha etkin tavsiyelerde bulanmak daha doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pathological vaginal discharge is one of the most important clinics because of especially affects the urogenital system of women. Pregnancy and postpartum labor in pregnant women can cause serious systemic infections in both the baby and the mother. Early diagnosis and treatment are of great importance in the elimination of the disease and preventing further complications. In this study, it was aimed to examine the retrospective distribution of the factors of patients whose factor identification was performed using the IMS technique, which can give a rapid diagnosis per patient. Material and Method: March 2020, April 2023 Vaginal discharge samples taken from 6256 patients who came to the Obstetric Clinic of our hospital with vaginal discharge complaints between the years of March 2026 and December 2023 were evaluated retrospectively using the IMS method. The device reports the result as Trichomonas vaginalis, Candida spp., and bacterial vaginosis. Findings: Age distribution of patients with vaginal discharge complaints (n=6256), 18-25 age %13.6 (n=849), 26-35 age %57.1 (n=3527), 36-45 age %21.6 (n=1351), 46-55 age %6.8 (n=425), 56-65 age %1 (n=8), The highest case rate was recorded in the 26-35 age group at 57.1%. According to the seasonal distribution of patients' applications, there were 638 applications in the last spring, 1521 in the winter, 2138 in the spring and 1723 in the summer. In September, the lowest number of applications with 1.7%, while 21.3% of cases were observed in March. The distribution of vaginal discharge factors according to symptoms was found to be 92.1% (n = 5764), pain 2% (n = 14), itching 3% (n = 17), burning 2.1% (n = 133), odor 6% (n = 38), and color 4.6% (n = 290). BV positivity was 74.5% (n = 2120), Trichomonias spp. 17.3% (n = 494) who received a positive result, and Candidia spp. 8.2% (n = 332) patients with positive results were identified. In the results of the year 2023, direct microscopy was requested from five out of 1440 patients, while culture was requested from 20 patients. Culture results showed that E. coli 4, S. aureus 3, Candida spp. 3, and diphtheroid bacilli were isolated in two patients, while it was found that there was no reproduction in the samples of the other 8 patients. Result: It is necessary to use appropriate modern technologies in order to provide the correct health service to the patient. The method we use is a method that helps the doctor with many of the mentioned issues, and in our opinion, it would be more correct to find recommendations that are more effective by working with microscopy, culture, and molecular methods in larger sample groups.