Bireyselleştirilmiş öğretim modelinin 6. sınıf öğrencilerinde bazı fiziksel parametrelere etkisi
The effect of individualized teaching model on some physical parameters in 6th grade cells
  1. Tez No: 817491
  2. Yazar: SİNEM BECAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİNE SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Bireyselleştirilmiş Öğretim Modeli, Doğrudan Öğretim Modeli, Fiziksel Gelişim, Physical Education, Individualized Instruction Model, Direct Instruction Model, Physical Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı bireyselleştirilmiş öğretim modelini 6. sınıf öğrencilerinde bazı fiziksel parametreleri ( denge; (Flamingo Denge Testi (FDT), Y-denge testi (sağ), Y-denge testi (sol), patlayıcılık; Durarak Çift Bacak Öne Sıçrama (DÇBÖS) dayanıklılık; 30 sn. mekik testi, esneklik; otur uzan testi ) etkileyip etkilenmediği incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada yarı deneysel desenli model kullanılmıştır. Araştırmanın ön testleri Manisa İli bir merkez ilçesinde bulunan bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim görmekte olan 169 öğrenciyle yapılmıştır. Ön test puanları benzer olan deney ve kontrol grubunu için iki şube belirlenmiştir. Deney grubu bireyselleştirilmiş öğretim modeli uygulanan 27 öğrenciden, kontrol grubu doğrudan öğretim modeli uygulanan 28 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Antopometrik ölçümler için boy-kilo ve BKİ fiziksel uygunluk testi olan Eurofit test bataryasının alt dört testi (FDT, DBÖS, 30 sn mekik testi, otur uzan) ve Y-denge testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğunu belirlemede Shapiro-Wilk Testi, grupların karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubu arasında ön test puanlarında fark yokken son test deney grubu 30 sn. mekik testi ve Y-denge testi (sağ) puanlarında lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ön test- son test karşılaştırması sonucunda ise deney grubunda tüm test puanlarında son testlerin lehine fark bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarının BKİ ön test-son test puanları karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Bulgular sonucunda her iki modelle yapılan uygulamaların fiziksel parametreler üzerinde etkili olduğu söylenebilir. Özellikle 30 sn. mekik testi ve Y- denge testi (sağ) puanlarında Bireyselleştirilmiş öğretim modeli uygulanan grubun son testlerinin lehine olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to investigate whether the individualized instructional model affects some physical parameters (balance; (Flamingo Balance Test (FDT), Y-balance test (right), Y-balance test (left), explosiveness; Standing Double Leg Forward Jump (DLFL) endurance; 30 sec. shuttle test, flexibility; sit-lie test) in 6th grade students. Materials and Method: A quasi-experimental design was used in the study. The pre-tests of the study were conducted with 169 students studying in the 6th grade in a secondary school in a central district of Manisa. Two branches were determined for the experimental and control groups with similar pre-test scores. The experimental group consisted of 27 students to whom individualized instruction model was applied and the control group consisted of 28 students to whom direct instruction model was applied. As a data collection tool, height-weight and BMI physical fitness test for anthropometric measurements, Eurofit test battery's sub-four tests (FDT, DBMS, 30 sec. shuttle test, sit-lie) and Y-balance test were used. Shapiro-Wilk Test was used to determine the conformity of the data to normal distribution, and Mann Whitney U Test and Wilcoxon Test were used to compare the groups. Findings: While there was no difference between the experimental and control groups in the pre-test scores, a significant difference was found in favor of the experimental group in the post-test 30 sec. shuttle test and Y-balance test (right) scores. As a result of the pre-test-post-test comparison, a difference was found in favor of the post-tests in all test scores in the experimental group. A significant difference was found in the comparison of BMI pre-test-post-test scores of the experimental and control groups. Conclusion: As a result of the findings, it can be said that the applications with both models were effective on physical parameters. Especially in the 30 sec. shuttle test and Y-balance test (right) scores, it was found that the post-tests of the group in which the individualized teaching model was applied were in favor of the post-tests.