Maddi ve maddi olmayan duran varlıkların, amortismanların ve değerleme hükümlerinin VUK, IFRS VE BOBİ FRS'ye göre incelenmesi
Examination of tangible and intangible assets, depositions and appraisal provisions according to VUK, IFRS and BOBI FRS
  1. Tez No: 817503
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA KAVŞUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANATAY HACIKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maddi duran varlık, Maddi olmayan duran varlık, VUK, IFRS, BOBİ FRS, Tangible asset, Intangible asset, VUK, IFRS, BOBI FRS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Faaliyet konusu farketmeksizin mal veya hizmet üreten ve satan her işletmenin faaliyet konusunu gerçekleştirebilmesi için sabit kıymetlere ihtiyacı bulunmaktadır. Sabit kıymetler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım temel olarak ilgili varlığın fiziksel bir yapıya sahip olup olmamasına göre yapılmaktadır. Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar, işletmelerin bilançolarının aktif kısmında duran varlıkların altında yer almaktadırlar ve faaliyet konusuna göre bilançonun çok büyük kısmını oluşturmakta veya etkilemektedirler. Bu yüzden işletmelerin sahip oldukları sabit kıymetlerin finansal tablolarındaki sunumları çok önemlidir. Ülkemizde temel olarak işletmeler finansal tablolarını Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlemekte olup bağımsız denetime tabi olan işletmelerin VUK'a göre düzenlenmiş olan tablolarını IFRS veya BOBİ FRS'ye göre tekrar düzenleyip sunma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu çalışmada, maddi ve maddi olmayan duran varlıkların, bu varlıklara ilişkin amortisman giderlerinin ve değerleme hükümlerinin VUK, IFRS ve BOBİ FRS'ye göre kayıt altına alınması ve sonraki dönemlerde sunulmasına ilişkin hükümler incelenmiştir. Sonuç kısmında ise inceleme sonucunda ilgili hükümlerin benzer ve farklı olan kısımları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Regardless of the field of activity, every business that produces and sells goods or services needs fixed assets in order to realize its field of activity. Fixed assets are divided into tangible and intangible assets. This distinction is basically made according to whether the relevant asset has a physical structure or not. Tangible and intangible assets are located under the fixed assets in the active part of the balance sheets of the enterprises and they constitute or affect the majority of the balance sheet according to the field of activity. Therefore, the presentation of the fixed assets of the enterprises in the financial statements is very important. In our country, businesses basically arrange their financial statements according to the Tax Procedure Law, and businesses that are subject to independent audit are obliged to re-arrange and present their statements according to IFRS or BOBI FRS, which are prepared according to the VUK. In this study, the provisions for recording tangible and intangible assets, depreciation expenses and valuation provisions for these assets according to VUK, IFRS and BOBI FRS and presenting them in the following periods are examined. In the conclusion part, the similar and different parts of the relevant provisions were revealed as a result of the examination.