Beden eğitimi öğretmenlerinin girişimcilik düzeylerinin öğrencilerinin girişimcilikleriyle ilişkisel olarak incelenmesi
Examination of entrepreneurship levels of physical education teachers in relation to entrepreneurship of their bodies
  1. Tez No: 817576
  2. Yazar: İREM GÖRDES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİNE SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Ortaöğretim öğrencileri, Girişimcilik, Spor, Physical education, Secondary school students, Entrepreneurship, Sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Ortaöğretim kademesinde Manisa ili Yunus Emre ve Şehzadeler ilçelerine bağlı 8 devlet 6 özel okul kapsamında beden eğitimi öğretmenlerinin girişimcilik düzeylerinin öğrencilerinin girişimcilikleriyle ilişkisel olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma nicel araştırma tasarımlarından genel tarama modelinin alt türlerinden ilişkisel tarama modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmaya online veri toplama şeklinde 8 devlet 6 özel okul olmak üzere gönüllü 28 beden eğitimi öğretmeni ve bu öğretmenlerin en az 2 şer şubesinde 1510 öğrenci öğretmeni katılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde öğretmen ve öğrencilere Kişisel Bilgi Formu ile Öğretmenlere; Santos, Caetano ve Curral (2014) tarafından geliştirilen“Girişimcilik Potansiyeli Belirleme Envanteri”ve Öğrencilere; Yılmaz ve Sünbül tarafından geliştirilen“Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği”kullanılmıştır. Google form şeklindeki online ölçeklerin sınıflarda doldurulmaları sağlanmıştır. Veri analizinde Spss 22.0 paket program kullanılmıştır. Verilerin normallik dağılımı durumuna göre parametrik veya non parametrik istatistik teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Beden eğitimi öğretmenlerinin derslerine girdikleri ortaöğretim öğrencilerinin girişimcilik puanları karşılaştırması yapıldığında anlamlı bir fark görülmemiştir. Cinsiyete göre girişimcilik düzeyleri arasında bağımsız örneklemler için t testi sonucunda erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre girişimcilik düzeylerinin daha yüksek olduğu, sınıf değişkenine göre yapılan Tek Faktörlü ANOVA sonucunda girişimcilik puanları üzerinde aradaki farkın anlamlı olmadığı, öğrencilerinin annelerinin & babalarının eğitim durumları değişkenine göre yapılan ayrı ayrı yapılan Tek Faktörlü ANOVA sonucunda girişimcilik puanları üzerinde aradaki farkın anlamlı olmadığı, öğrencilerinin anne & baba mesleği değişkenine göre ayrı ayrı yapılan Tek Faktörlü ANOVA sonucunda girişimcilik puanları üzerinde aradaki farkın anlamlı olmadığı, öğrencilerin takım veya bireysel sporlarla ilgilenenlerin sporla ilgilenmeyen öğrencilere göre girişimcilik puanları karşılaştırıldığında yapılan Tek Faktörlü ANOVA testi sonucunda daha yüksek olduğu, okul takımında oynayıp oynamama durumuna göre t testi sonucunda okul takımında oynayanların oynamayanlara göre yüksek girişimcilik puanları olduğu, öğrencilik dışında bir işte çalışıp çalışmamalarına göre t testi sonucunda okul dışı bir işte çalışanların çalışmayanlara göre yüksek girişimcilik puanları olduğu, girişimci bir fikirleri olup olmamasına göre t testi sonucunda girişimci fikri olanların olmayanlara göre daha yüksek girişimcilik puanları olduğu, beden eğitimi öğretmenlerinde cinsiyet değişkenine göre Mann Whitney U testi sonucunda girişimcilik puanlarında bir fark olmadığı, beden eğitimi öğretmenlerinin medeni durum değişkenine göre yapılan Kruskal-Wallis H Test sonucunda girişimcilik puanlarında fark olmadığı, beden eğitimi öğretmenlerinin görev yaptıkları okul türü değişkenine göre Mann Whitney U testi sonucunda devlet ya da özel okulda çalışmalarının girişimcilik puanlarında fark olmadığı, beden eğitimi öğretmenlerinin okul dışında program dışı faaliyet yapıp yapmama değişkenine göre Mann Whitney U testi sonucunda girişimcilik puanlarında fark olmadığı ve girişimci bir fikri olup olmama durumuna göre yapılan Mann-Whitney U Test sonucunda girişimcilik puanları arasında fark olmadığı bulunmuştur. Sonuçlar: Beden eğitimi öğretmenlerinin derslerine girdikleri ortaöğretim öğrencilerinin girişimcilik puanları karşılaştırması yapıldığında ilişkisel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin kendi aralarında çeşitli değişkenlere göre girişimcilik puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the entrepreneurship levels of physical education teachers in relation to their students' entrepreneurship in the scope of 8 state and 6 private schools in Manisa province Yunus Emre and Şehzadeler districts at secondary education level. Material and Method: The research was designed with the relational survey model, which is one of the sub-types of the general survey model, which is one of the quantitative research designs. In the form of online data collection, 28 voluntary physical education teachers, 8 state and 6 private schools, and 1510 student teachers in at least 2 branches of these teachers participated in the research. In obtaining the research data, teachers and students with Personal Information Form;“Entrepreneurship Potential Identification Inventory”developed by Santos, Caetano and Curral (2014) and for Students;“University Students Entrepreneurship Scale”developed by Yılmaz and Sünbül was used. Online scales in the form of Google forms were filled in the classrooms. Spss 22.0 package program was used in data analysis. Parametric or non-parametric statistical techniques were used according to the normality distribution of the data. Findings: When the entrepreneurship scores of secondary school students whose physical education teachers attend their classes, no significant difference was observed. Among the entrepreneurship levels according to gender, as a result of the t-test for independent samples, the entrepreneurship levels of male students were higher than female students, the difference between the entrepreneurship scores was not significant as a result of the Single Factor ANOVA made according to the class variable, and the separate studies made according to the educational status of the mothers & fathers of the students. As a result of the Single Factor ANOVA, the difference between the entrepreneurship scores was not significant, the difference on the entrepreneurship scores of the students as a result of the Single Factor ANOVA performed separately according to the mother and father profession variable was not significant. As a result of the ANOVA test, according to whether or not to play in the school team, those who play in the school team have higher entrepreneurship scores than those who do not play, as a result of the t-test, according to whether they work in a job other than students, as a result of the t-test, those who work in an out-of-school job have higher entrepreneurship scores than those who do not work. As a result of the t-test according to whether they have ideas or not, those who have entrepreneurial ideas have higher entrepreneurship scores than those who do not, that there is no difference in the entrepreneurship scores of physical education teachers as a result of the Mann Whitney U test according to the gender variable, that there is no difference in the entrepreneurship scores of the physical education teachers according to the marital status variable. There was no difference in the scores of physical education teachers according to the type of school they work in, there was no difference in the entrepreneurship scores of working in public or private schools as a result of the Mann Whitney U test, there was no difference in the entrepreneurship scores of the Mann Whitney U test according to the variable of physical education teachers doing extracurricular activities outside of school. It was found that there was no difference between entrepreneurship scores as a result of the Mann-Whitney U Test, which was made according to whether or not they had an entrepreneurial idea. Results: When the entrepreneurship scores of secondary school students whose physical education teachers attend their classes are compared, no relationally significant difference was found. Significant differences were found between the entrepreneurship scores of students and teachers according to various variables.