Cucumis sativus yaprak özütü ile sentezlenen çiçek şekilli hibrit nanoyapıların antioksidan, katalitik ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antioxidant, catalytic and antimicrobial activities of flower-shaped hybrid nanostructures synthetic with Cucumis sativus leaf extract
- Tez No: 817599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DOĞAN KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Katalitik, Antimikrobiyal Aktivite, Çiçek şekilli hibrit nanoyapı, Cucumis sativus, Biosynthesis, Catalysis, Cucumis sativus Nanoflowers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Cucumis sativus YAPRAK ÖZÜTÜ İLE SENTEZLENEN ÇİÇEK ŞEKİLLİ HİBRİT NANOYAPILARIN ANTİOKSİDAN, KATALİTİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ Tuğçe TOMAÇ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Besin Hijyeni Ve Teklonojileri Danışman Doç. Dr. Fatih Doğan KOCA, Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2023 ÖZET Organik@inorganik hibrit nanoflowerlerin (hNFs) sentezinde DNA, enzim ve protein gibi pahalı biyomoleküllerin yerine ilk kez bu çalışmada Cucumis sativus yaprak özütü organik bileşen olarak kullanılmıştır. Farklı pH değerine sahip PBS tamponunda (5, 7.4 ve 9) farklı hacimlerde özütlerin kullanılması ile hNF'ler sentezlenmiş ancak bu parametreler hNF'lerin morfolojik karakteristiklerini önemli derecede etkilemiştir. FE-SEM, EDX ve FT-IR analizleri ile hNF'lerin sırası ile morfolojileri, elemental dağlımı ve sentezde rol oynayan organik gruplar detaylandırılmıştır. İdeal çiçek morfolojisine sahip hNF'ler (1 ml extract ile pH 7.4'te sentezlenmiştir) Staphylococcus aureus ve Escherichia coli suşlarına karşı antimikrobiyal aktivite sergilemiştir. hNF'lerin antimikrobiyal ve gaykole karşı peroksidaz benzeri aktiviteleri Fenton mekaziması ile açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ANTIOXIDANT, CATALYTIC AND ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF FLOWER-SHAPED HYBRID NANOSTRUCTURES SYNTHETIC WITH Cucumis sativus LEAF EXTRACT Tugce TOMAÇ Institute of Health Sciences Veterinary Food Hygiene and Technologies Advisor Assoc. Dr. Fatih Dogan KOCA, Master Thesis, July 2023 ABSTRACT For the synthesis of organic@inorganic hybrid nanoflowers (hNFS), instead of expensive biomolecules such as DNA, enzyme and protein, the Cucumis sativus (cucumber) leaf extract was used as an organic component in this study. In the PBS buffer with different pH (5, 7.4 and 9), hNFs were synthesized by using extract with different volumes, but these parameters (concentration and pH) significantly effected the morphological characteristics of hNFs. Morphologies, elemental compositions and organic groups that play key role in the synthesis of hNFs were detailed by using FE-SEM, EDX, and FT-IR analyzes, respectively. hNFs with ideal flower morphology (synthesized at pH 7.4 with 1 ml extract) showed antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli strains. Antimicrobial activity against to strains and peroxidase-like activity against to guaiacol of hNFs are explained by Fenton mechanisms.