Primipar gebelerde mandala çalışmalarının doğum korkusu ve doğum sonuçlarına etkisi
The effect of mandala studies on fear of childbirth and birth outcomes in primiparous pregnants
- Tez No: 817642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME BAYRI BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Primipar, gebelik, korku, doğum, Primiparity, pregnancy, fear, childbirth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışma gebe eğitimlerine ek olarak uygulanan mandala çalışmalarının, doğum korkusu ve doğum sonuçlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olan bu araştırma, İstanbul'da bir kamu hastanesinin gebe okulunda Eylül 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında, araştırma kriterlerine uyan 100 (49 çalışma-51 kontrol) gebeyle yürütülmüştür. Araştırmada, gebe eğitimlerine ek olarak çalışma grubuna mandala boyatılmıştır. Çalışma öncesi ve sonrası doğum korku düzeyleri ve doğum sonuçları karşılaştırılmıştır. Veriler Tanıtıcı Bilgi formu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A ve B Versiyonu (W-DEQ A/B), Doğum Deneyimi Ölçeği ve Doğum Sonu Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen gebelerin çalışma ve kontrol grubu yaş ortalaması sırası ile 28,4±3,7; 27,6±3,4 olarak bulunmuştur. Gebelerin çalışma öncesi WDEQ-A ölçek puan ortalamasında gruplar arasında farklılık görülmemiştir (p=0,978). Boyama sonrası çalışma grubunun doğum korkusunun daha fazla azaldığı tespit edilmiştir (p=0,018). Bu farklılığın postpartum süreçtede devam ettiği görülmüştür (p=0,030). Mandala çalışmasının ayrıca travay süresini kısalttığı saptanmış, doğum deneyimi ve sonuçlarına etkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuç: Mandala çalışması primipar gebelerin doğum korkularını ve travay süresini azalttığı, doğum sonuçlarına etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assessment the effect of mandala study applied in addition to antenatal education on Fear of Childbirth (FOC) and birth outcomes. Material and Methods: This randomized controlled study was conducted at state hospital in Istanbul antenatal education class between September 2022 and April 2023 with 100 pregnant (49 studies-51 controls) who met the research criteria. In the study, mandalas were painted on the study group in addition to the antenatal education. Pre- and post-study FOC and childbirth outcomes were compared. Data were collected with Information Form, Wijma Birth Expectation/Experience Scale Version A and B (W-DEQ A/B), Birth Experience Scale and Postpartum Form. Results: The mean age of the pregnant in experimental and control group was respectively 28.4±3.7, 27.6±3.4 years. No difference has been seen between the groups in the pre-study WDEQ-A scale mean scores of the pregnant (p=0.978). It was determined that the FOC of the study group decreased more after painting (p=0.018). It has been observed that this difference continued in the postpartum period (p=0.030). Mandala study has also been found to shorten the labor time and has no effect on birth experience and outcomes. Consclusion: Mandala study was determined that primiparous pregnant reduces of FOC and labor time and no effect on birth outcomes.