Doğal menapozun ve cerrahi menapozun, menapoz sonrası kadınlarda, metabolik sendrom ve osteoporoz üzerine etkisinin karşılaştırılması
Compared effects of surgical and natural menopause on osteoporosis and metabolic syndrome
  1. Tez No: 817688
  2. Yazar: ÇİSEL ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal menapoz, Cerrahi menapoz, Osteoporoz, Metabolik sendrom, Metabolic syndrome, Natural menopause, Osteoporosis, Surgical menopause
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Premenapozal ve ya perimenapozal kadınlarda benign nedenlerle yapılan histerektomiye, over kanseri profilaksisi için eklenen ooferektominin, ilerleyen yıllarda hastaların osteoporoz ve metabolik sendrom gelişme riskinde artışa sebep olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Doğal olarak menapoza giren kadınlar ve cerrahi menapoza giren kadınlar serum lipit profilleri ve kemik mineral yoğunluğu değerleriyle karşılaştırılarak metabolik sendrom riski ve osteoporoz riskinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışma kapsamında 45-65 yaş arası, cerrahi menapoza giren 100 kadın ve doğal menapoza giren 101 kadın ATP III kriterlerine göre ve DEXA ile kemik mineral dansitelerine göre karşılaştırıldı Bulgular: Cerrahi menapoza giren grupta metabolik sendrom görülme yüzdesi doğal menapoza göre daha az bulundu fakat her iki grup arasında anlamlı istatiksel fark izlenmedi.cerrahi menapoza giren grubun total femur T skoru, doğal menapoza girenlere göre istatiksel açıdan anlamlı olarak da küçük bulundu. L1-L4 total T skorlarında cerrahi menapoza girenlerin değerleri daha küçük bulunsa da istatiksel açıdan anlamlı kabul edilmedi. Sonuç: Overler postmenapozal dönemde östrojen üretmeseler de kandaki androjen seviyesinin önemli bir bölümünün üretiminden sorumludur. Yapılan birçok çalışmada androjenlerin postmenazal dönemde kadınların kemik yoğunluğuna ve mimarisine etkili olduğu tespit edilmiş. Bizim çalışmamızda da kontrol grubu katılımcıları ve vaka grubu katılımcıları arasında metabolik sendrom riski açısından fark anlamlı bulunmasa da, kemik mineral yoğunluğu değerleri cerrahi menapoza giren grupta anlamlı daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine whether oophorectomy added for ovarian cancer prophylaxis to hysterectomy performed for benign reasons in premenopausal or perimenopausal women causes an increase in the risk of developing osteoporosis and metabolic syndrome in the following years. It was aimed to determine the risk of metabolic syndrome and osteoporosis by comparing the serum lipid profiles and bone mineral density values of naturally menopausal women and surgically menopausal women. Methods: Within the scope of the study the ages of 45-65, 100 women between who entered surgical menopause and 101 women who entered natural menopause were compared according to ATP III criteria and according to DEXA and bone mineral densities. Results: The percentage of metabolic syndrome was found to be less in the surgical menopause group than in the natural menopause, but no statistically significant difference was observed between the two groups. Although L1-L4 total T scores were found to be lower in those who entered the surgical menopause, they were not considered statistically significant. Conclusion: Although the ovaries do not produce estrogen in the postmenopausal period, they are responsible for the production of a significant part of the androgen level in the blood. In many studies, it has been determined that androgens are effective on the bone density and architecture of women in the postmenopausal period. Although there was no significant difference in metabolic syndrome risk between the case group and the control group in our study, bone mineral density values were found to be significantly lower in the surgical menopause group.