Benign eklem hipermobilite sendromu olan hastaların klinik özellikleri
Clinical features of patients with benign joint hypermobility syndrome
  1. Tez No: 817689
  2. Yazar: KEREM İRDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL NAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Benign eklem hipermobilite sendromu, hipermobilite, Benign joint hypermobility syndrome, hypermobility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Benign Eklem Hipermobilite Sendromu (BEHS) yaygın eklem laksiteli hastalarda kas iskelet sistemi semptomlarının yanı sıra strialar, myopi, organ prolapsusları ve psikolojik semptomların eşlik ettiği bir hastalıktır. BEHS görülme sıklığı yaş, cinsiyet ve etnisiteye göre değişmektedir. Biz çalışmamızda BEHS'ten etkilenen bireylerde ağrı dışında eklem efüzyon, subluksasyon, dislokasyon, yumuşak doku lezyonları, gastrointestinal, emosyonel, kardiyak vb. durumların hangilerinde BEHS olmayan bireylere göre ne oranda etkilendiğini tanımlamayı ve farkındalığı arttırmayı amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamıza Haziran 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniklerine ağrı ile başvurup BEHS tanısı konan 102 ve BEHS tanısı dışlanan 51 hasta dahil ettik. Bu hastaların ağrı parametrelerini, kardiyak, obstetrik, romatizmal, psikolojik, gastrointestinal şikayetlerini ve laboratuvar parametrelerini kaydettik ve 2 grubu karşılaştırdık. Değişkenlerin dağılımı kolmogorov simirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde mann-whitney u test kullanıldı. Nitel bağımsız verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanmadığında fischer test kullanıldı. Analizlerde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. BULGULAR: BEHS grubunda servikal, kalça, diz ve ayak ağrı oranını, dispepsiyi, stria varlığını, gecikmiş yürüme varlığını, eklem dislokasyon ve subluksasyon sıklığını, diskal herni oranını, eklem efüzyon öyküsü varlığını, TMED sıklığını, ön çekmece test pozitifliğini, kondromalazi patella, pes planus ve raynaud varlığını, torasik outlet ve tarsal tünel sendromunu, tendinit ve bursit sıklığını, skolyoz varlığını, FMS sıklığını, anksiyete ve depresyon skorlarını anlamlı olarak yüksek ve SF-36 alt parametre skorlarını ise anlamlı olarak azalmış bulduk. SONUÇ: BEHS hastalarında kas-iskelet sistemi ile ilgili sıklığı artması beklenen şikayet ve bulguların çoğunu literatür ile uyumlu artmış olarak bulduk. Bu hastaların ağrısı olan diğer bireylerle karşılaştırıldığında anksiyete ve depresyon skorlarının artmış, yaşam kalitesinin ise düşmüş olarak bulmamız BEHS'in kendisinin ağrıdan bağımsız bir anksiyete ve düşük hayat kalitesi sebebi olabileceğini ve BEHS'in farkındalığının artması gerektiğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Clinical features of patients with benign joint hypermobility syndrome AIM: Benign Joint Hypermobility Syndrome (BJHS) is a disease accompanied by musculoskeletal system symptoms as well as striae, myopia, organ prolapses and psychological symptoms in patients with diffuse joint laxity. The incidence of BJHS varies according to age, gender and ethnicity. In our study, we aimed to define to what extent joint effusion, subluxation, dislocation, soft tissue lesions, gastrointestinal, emotional and cardiac conditions are affected in individuals affected by BJHS compared to individuals without BJHS and to increase awareness. METHOD: In our study, we included 102 patients diagnosed with BJHS and 51 patients who were excluded from BJHS, who applied to Sakarya Training and Research Hospital Physical Medicine and Rehabilitation polyclinics between June 2022 and May 2023 with pain. We recorded the pain parameters, cardiac, obstetric, rheumatic, psychological, gastrointestinal complaints and laboratory parameters of these patients and compared the 2 groups. The distribution of variables was measured with the Kolmogorov-Smirnov test. The mann-whitney u test was used in the analysis of quantitative independent data. Chi-square test was used in the analysis of qualitative independent data, and the fischer test was used when the chi-square test conditions were not met. SPSS 28.0 program was used in the analysis. RESULTS: In BJHS group, cervical, hip, knee and foot pain rate, dyspepsia, striae, delayed gait, joint dislocation and subluxation frequency, discal hernia rate, joint effusion history, TMED frequency, anterior drawer test positivity, chondromalacia patella, pes planus, raynaud We found the presence of thoracic outlet and tarsal tunnel syndrome, tendinitis and bursitis frequency, scoliosis, FMS frequency, anxiety and depression scores significantly higher, and SF-36 subparameter scores significantly decreased. CONCLUSION: We found that most of the complaints and findings related to the musculoskeletal system, which are expected to increase in frequency in BJHS patients, increased in line with the literature. The fact that these patients had increased anxiety and depression scores and decreased quality of life compared to other individuals with pain suggested that BJHS itself may be a cause of anxiety and low quality of life independent of pain, and that awareness of BJHS should be increased.