Akut kolanjitli hastalarda tekrar hastane yatışını predikte eden faktörler
Predicting factors of readmission in patients with acute cholangitis
- Tez No: 817765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut kolanjit, tekrar yatış, mikrolitiyazis, predikte, safra çamuru, Acute cholangitis, readmission, microlithiasis, predicted, biliary sludge
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Akut kolanjit safra yollarındaki tıkanıklık sonucu gelişen bakteriyel kolonizasyon sonrası ortaya çıkan klinik bir tablodur. Akut kolanjit tablosu hafif formları ile seyredebileceği gibi ciddi organ yetmezlikleri ile seyredebilen ölümcül tablolara da neden olabilmektedir. Tanı için günümüzde en güncel kabul edilen Tokyo Kılavuzu 2018 yılı kriterleridir. Akut kolanjitte en sık neden olarak koledokolitiazis yer almaktadır. Akut kolanjitte tekrar yatış sık görülmekle beraber ilk 1 aylık süredeki tekrar yatış oranı literatürde %20'ye kadar ulaşabilmektedir. Çalışmamızda Şubat 2022 - Ağustos 2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde Tokyo 2018 Kılavuzuna göre akut kolanjit tanısı alan ve etyolojide koledokolitiazis yer alan 217 katılımcı taburculuk sonrası 6 aylık süreçte tekrar hastane yatışları prospektif olarak incelendi. Tekrar hastane yatışına etki edebileceği öngörülen laboratuvar, klinik parametreler ile görüntüleme yöntemleri değerlendirildi. İstatistiksel bulgular SPSS paket programı ile değerlendirildi. 217 akut taşlı kolanjit tanılı hastadan %27,6'sında 6 aylık süreçte biliyer nedenlerlerle, %24,9'unda ilk 3 ayda biliyer nedenlerle tekrar hastane yatışı görüldü. 3 aylık tekrar yatış nedenlerinden akut kolesistit %16,6, akut kolanjit ise %7,4 olarak saptandı. Çalışmamızda GGT değerinde başvuru anındaki GGT değeri ile 3 aylık süreçte biliyer nedenler ile tekrar yatış arasında ilişki bulunmuştur p(=0,036). ROC eğrisi ile değerlendirilen GGT değeri için 304 U/L sınır değer kabul edilmiş olup, GGT değeri 304'ün üzerinde olanlar Kaplan-Meier survival eğrisi ile değerlendirildiğinde 3 aylık biliyer nedenli tekrar yatışın %20 kadar daha fazla görüldüğü saptandı (p=0,006). Safra kesesinde mikrolitiazis ya da safra çamurunun olmasının 3 aylık biliyer nedenli tekrar yatışa etki ettiği saptanmıştır (p=0,023) ve Kaplan-Meier survival eğrisi ile değerlendirildiğinde ilk 3 aylık biliyer nedenli tekrar yatışı %25 kadar artırdığı saptanmıştır (p=0,009). Çalışma öncesinde tekrar yatışa etki edeceğini öngördüğümüz Charlson komorbidite indeksi, ek hastalıklar, uzamış hastane yatışı, akut kolanjit şiddeti, ERCP işleminin uygulanması ve ERCP işlemi ile biliyer drenaj sağlanması verileri tekrar yatış ile ilişkili bulunmamıştır. Literatürde çok az sayıda çalışma bulunan akut taşlı kolanjit hastalarının tekrar yatışlarının incelendiği bu çalışmada biliyer nedenlerle tekrar hastane yatış oranı ilk 3 ayda %24,9 olarak saptanmış olup, predikte eden faktörler olarak yüksek GGT düzeyi ve safra kesesinde çamur veya mikrolitiyazis mevcudiyeti bulunmuştur. Başvuru anında GGT seviyesi 304 U/L üzerinde olanlar ile safra kesesinde çamur veya mikrolitiyazis bulunanlarda erken laparoskopik kolesistektomi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Acute cholangitis is a clinical status that occurs after bacterial colonization as a result of obstruction in the biliary tract. Acute cholangitis can progress with mild forms, but it can also lead to fatal situations with severe organ failure. The most recent criterias for diagnosis being used is Tokyo Guidelines 2018 criteria.The most common cause of acute cholangitis is choledocholithiasis. Readmission is common in acute cholangitis, the rate of hospitalization in the first month can reach up to 20% in the literature. In our study, 217 participants who were diagnosed with acute cholangitis and had choledocholithiasis in the etiology in Ankara Bilkent City Hospital between February 2022 and August 2022 according to the Tokyo 2018 Guidelines were prospectively evaluated for rehospitalization in the 6-month period after discharge. Laboratory, clinical parameters and imaging methods that were predicted to affect rehospitalization were evaluated. Statistical findings were evaluated with the SPSS package program. Among 217 patients with acute gallstone cholangitis, 27.6% were readmitted again for biliary reasons in the 6-month period, and 24.9% for biliary reasons in the first 3 months. Acute cholecystitis was found in 16.6% and acute cholangitis in 7.4%, among the causes of 3-month readmission. In our study, a relationship was found between the GGT value at the time of admission and biliary caused readmissions in the 3-month period p(=0.036). GGT value evaluated with the ROC curve, 304 U/L was accepted as the cut-off value, and when the GGT value above 304 was evaluated with the Kaplan-Meier survival curve, it was found that the 3-month biliary readmission was 20% more common (p=0.006). The presence of microlithiasis or biliary sludge in the gallbladder was found to affect 3-month biliary readmission (p=0.023), evaluated with the Kaplan-Meier survival curve, it was found to increase the first 3-month biliary readmission by 25% (p=0.009). Charlson comorbidity index, comorbidities, prolonged hospitalization, severity of acute cholangitis, ERCP and biliary drainage with ERCP procedure, which we predicted to affect readmission before the study, were not associated with readmission. In this study, in which the readmissions of patients with acute gallstone cholangitis were examined, which has very few studies in the literature, the rate of hospitalization for biliary reasons was found to be 24.9% in the first 3 months, and high GGT level and the presence of sludge or microlithiasis in the gallbladder were found as predictive factors. Early laparoscopic cholecystectomy may be considered in patients with GGT level above 304 U/L and those with sludge or microlithiasis in the gallbladder at the time of admission.