Laparoskopik nefrektomi uygulanan hastalarda pre-emptif epidural analjezinin plazma iskemi modifiye albumin, katalaz ve süperoksit dismutaz düzeylerine etkisi
The impact of pre-emptive epidural analgesia on plasma ischemia modified albumin, catalase, and superoxide dismutase levels in patients undergoing laparoscopic nephrectomy
  1. Tez No: 817775
  2. Yazar: TARIK TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA EFSUN ÖZGÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: preemptif epidural analjezi, laparaskopik nefrektomi, SOD, IMA, katalaz, pre-emptive epidural analgesia, laparoscopic nephrectomy, SOD, IMA, catalase
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Laparoskopik nefrektomi, açık cerrahiye kıyasla birçok avantaj sunan minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür. Bununla birlikte, ameliyat sonrası ağrı yönetimi günümüzde hala yönetimde önemli rol taşımaktadır. Pre-emptif epidural analjezi, postoperatif ağrıyı hafifletmek ve stres yanıtı azaltmak için son dönemde sıklıkla kullanılan tedavi yaklaşımlarından birini oluşturmaktadır. Çalışmamız, laparoskopik nefrektomi uygulanan hastalarda pre-emptif epidural analjezinin plazma iskemi modifiye albümin (IMA), katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntemler: Prospektif, gözlemsel olarak yürütülen BYİEAH hastanesinde 01.04.2022 - 01.02.2023 tarihleri arasında laparoskopik nefrektomi ameliyatı yapılan toplamda 86 hasta çalışmamıza dahil edildi. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı: P Grubu cerrahi prosedürden önce pre-emptif epidural analjezi almış olup, İ Grubu ise kontrol grubu olarak intraoperatif epidural analjezi uygulandı. Plazma örnekleri ameliyat öncesi (T0), deflasyon sonrası (T1) ve ameliyattan 24 saat sonra (T2) IMA, CAT ve SOD düzeylerini değerlendirmek için alındı. VAS değerleri uyanma, 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde takip edildi. Bulgular: Gruplar arası IMA istatistiksel anlamlı farklılık gözlenmezken İ grubunda T0 IMA' nın T1 ve T2 IMA 'dan istatistiksel anlamlı düşük değerlerde olduğu saptandı. PEA uygulanan grupta IMA'nın zamanlar arası yüzdelik değişimleri incelendiğinde T0-T2 ve T1-T2 arasında A1 yani İnsuflasyon-desuflasyon arası geçen sürenin artması ile negatif yönlü zayıf ilişki saptandı. Buna karşılık, CAT ve SOD düzeyleri iki grup arasında önemli farklılık göstermedi (p > 0.05). Pre-emptif epidural analjezi alan P Grubu hastalarının İ Grubu'na göre VAS 0-2-6-12 istatistiksel anlamlı daha düşük izlendi (p = 0,046, p = 0,002, p = 0,017, p = 0,003) Sonuç: Laparoskopik nefrektomi uygulanan hastalarda pre-emptif epidural analjezi, ameliyat sonrası ağrıyı etkili bir şekilde azaltmış ve ameliyat öncesi plazma IMA düzeyi diğer değerlerle kıyaslandığında daha düşük ve pnömoperiton süresi ile negatif yönlü zayıf ilişki düzeyinde yüzdelik değişim izlenmiştir. Bununla birlikte, katalaz ve SOD düzeylerinde önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Bu bulgular, laparoskopik nefrektomi sonrası hasta sonuçlarını iyileştirmede pre-emptif epidural analjezinin potansiyel faydalarını vurgulamakta ve mekanizmaları ile uzun vadeli etkilerinin daha fazla araştırılmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Laparoscopic nephrectomy is a minimally invasive surgical procedure that offers several advantages over open surgery. However, postoperative pain management continues to play a significant role in patient care. Pre-emptive epidural analgesia has emerged as one of the frequently employed treatment strategies to alleviate postoperative pain and to reduce stress response. Our study aims to investigate the effect of pre-emptive epidural analgesia on plasma ischemia modified albumin (IMA), catalase, and superoxide dismutase (SOD) levels in patients undergoing laparoscopic nephrectomy. Materials- Methods: A prospective cross-sectional study was conducted at BYIEAH between 04.2022-02.2023, including a total of 86 patients who underwent laparoscopic nephrectomy. Participants were randomly divided into two groups: Group P received pre-emptive epidural analgesia before the surgical procedure, while Group I underwent intraoperative epidural analgesia as the control group. Plasma samples were collected at preoperative (T0), post-deflation (T1), and 24 hours post-surgery (T2) time points for the assessment of IMA, catalase, and SOD levels. VAS values were monitored at awakening, 1, 2, 4, 6, 12 and 24 hours. Results: While there was no statistically significant difference in IMA levels between the groups, T0 IMA was found to be statistically significantly lower than T1 and T2 IMA in the group I. When the inter-temporal percentage changes of IMA were examined in the PEA applied group, a weak negative correlation was found between T0-T2 and T1-T2, with the increase in the time between A1. In contrast, CAT and SOD levels did not differ significantly between the two groups (p > 0.05). Group P patients who received pre-emptive epidural analgesia had a statistically significant lower VAS of 0-2-6-12 compared to Group I (p = 0.046, p = 0.002, p = 0.017, p = 0.003) Conclusion: Pre-emptive epidural analgesia in patients undergoing laparoscopic nephrectomy effectively reduced postoperative pain, and preoperative plasma IMA levels were lower in comparison with other values, showing a weak negative correlation with pneumoperitoneum duration. Moreover, no significant changes were detected in catalase and SOD levels. These findings emphasize the potential benefits of pre-emptive epidural analgesia in improving patient outcomes after laparoscopic nephrectomy and warrant further research into its mechanisms and long-term effects.