Hızlı ardışık entübasyon protokolü ile endotrakeal entübasyon uygulanan hastalarda sistolik kan basıncı düşüklüğünün sıklığı ve erken dönem mortalite üzerine etkisinin prospektif incelenmesi
A prospective investigation of the frequency of low systolic blood pressure and its effect on early mortality in patients implemented endotracheal intubation with rapid sequential intubation protocol
- Tez No: 817774
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DİKME
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Acil servis, entübasyon, hipotansiyon, Emergency department, intubation, hypotension
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında primer amaç Hızlı Ardışık Entübasyon protokolü ile ileri havayolu uygulanan hastalarda Sistolik kan basıncı düşüşünün (0.05). HAE öncesi, 0. dk, 15. dk ve 30. dk SKB değerleri ise, mortalite olan grupta olmayan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü (p0.05). HAE öncesi, 0. dk, 15. dk ve 30. dk DKB değerleri ise, mortalite olan grupta olmayan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Bu tez çalışması sonucunda HAE uygulanan hastalarda PEH sıklığı %45,8 hesaplandı ve PEH gelişen hastaların hem 48. saatte hem de 90. günde mortalite gelişiminin daha fazla olduğu ortaya kondu. AS'e başvuru itibariyle HAE sonrasında ilk 60 dk içerisinde ölçülen herhangi bir SKB değerinin ya da HAE öncesi itibariyle HAE sonrasında ilk 45 dk içerisinde ölçülen herhangi bir OAB değerinin PEH tanısını dışlayabileceğini, ya da HAE sonrası 0. veya 60. dk'larda ölçülmüş bir şok indeksi değerinin PEH'i tanıyabileceği bulundu. Mortalite için ise HAE öncesi itibariyle HAE sonrasında ilk 30 dk içerisinde ölçülen herhangi bir SKB değerinin veya HAE öncesi, HAE sonrası 0. 15. ve 60. dk'larda ölçülen herhangi bir OAB değerinin mortaliteyi dışlayabileceğini ya da AS'e başvuru itibariyle HAE sonrasında ilk 45 dk içerisinde ölçülen herhangi bir şok indeksi değerinin mortaliteyi tanıyabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary purpose of this thesis study was to determine the frequency of Systolic blood pressure decrease (0.05). Pre-RSI, 0 min, 15 min, and 30 min MAP values were significantly lower in the mortality group than in the non-mortality group (p0.05). Pre-RSI, 0 min, 15 min, and 30 min DKB values were significantly lower in the mortality group than in the non-mortality group. Conclusion: As a result of this thesis study, the prevalence of PIH in patients who underwent RSI was calculated as 45.8% and it was revealed that patients who developed PIH had a higher mortality rate both at 48 hours and 90 days. It was found that any SBP value measured within the first 60 minutes after RSI from the time of admission to the ED or any MAP value measured within the first 45 minutes after RSI from pre-RSI can exclude the diagnosis of PIH, or a shock index value measured at 0 or 60 minutes after RSI can recognize PIH. For mortality, it was concluded that any SBP value measured within the first 30 min after RSI from pre-RSI or any MAP value measured at 0, 15, and 60 min after RSI could exclude mortality, or any shock index value measured within the first 45 min after RSI from admission to the ED could recognize mortality.