Azaltılmış taze gaz akışlarında oksijenizasyonun oksijen rezerv indeksine göre değerlendirilmesi
Oxygenization in reduced fresh gas flows evaluation according to oxygen reserve index
  1. Tez No: 817808
  2. Yazar: BANU YETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARASU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperoksi, Hipoksemi, Oksijenizasyon, Genel anestezi, Monitörizasyon, Hyperoxia, Hypoxemia, Oxygenation, General anesthesia, Monitoring
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Oksijen rezerv indeksi (ORİ), hastaların oksijenizasyon durumunun gerçek zamanlı, non-invaziv ve sürekli izlenmesini sağlayan yeni bir teknolojidir. ORİ, orta hiperoksik aralıkta (PaO2 100-200 mmHg) hastanın oksijen durumunu 0.00-1.00 arasında birimsiz bir ölçek kullanarak gösterir. Nabız oksimetresi ile kullanıldığında ORİ, hiperoksemi ve hipoksemiyi önlemeye yardımcı olan bilgiler sağlayarak hastanın oksijen durumu hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar. Çalışmamızda 1 lt/dk ve 0.5 lt/dk akımlarda ORİ kullanılan ve kullanılmayan gruplarda oksijenizasyonu PaO2, SpO2 ve ORİ ile değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza genel anestezi altında jinekoloji operasyonu planlanan 18-70 yaş arası, ASA sınıflaması I-III ve operasyon süresi ortalama 1.5-4 saat olan 116 hasta dahil edildi. Hastalar Grup 1; 1 lt/dk taze gaz akımı, Grup 2; 0.5 lt/dk taze gaz akımı, Grup 3; 1 lt/dk taze gaz akımı + ORİ monitörizasyonu uygulananlar, Grup 4; 0.5 lt/dk taze gaz akımı + ORİ monitörizasyonu uygulananlar olarak belirlendi. Hastalara rutin monitörizasyona ek olarak bispektral indeks (BİS) ve ORİ monitörizasyonu yapıldı. Arteriyel kan gazı örneği alındı. Rutin anestezi indüksiyonu hastalarda Grup 1 ve 2 de FiO2 %30'un altına düştüğünde, SpO2 %95'in altına indiğinde, PaO2 100 mmHg'nin altına indiğinde FiO2 0.1 arttırıldı. Grup 3 ve 4'te FiO2 %30'un altına düştüğünde, SpO2 %95'in altına indiğinde, ORİ değeri 0.24 ün altına düştüğünde FiO2 0.1 arttırıldı. ORİ 1 olduğunda FiO2 0.1 azaltıldı. Farklı taze gaz akışlarında oksijenizasyon gruplarına göre ORİ, PaO2 ve SpO2 ile değerlendirilerek hipoksemi ve hiperoksemi sıklığı bakımından karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1'de 28, Grup 2'de 29 ve Grup 3'de 30 ve Grup 4'te 29 hasta olmak üzere toplamda 116 hastaya istatistiksel analiz yapıldı. ORİ monitörizasyonu yapılan gruplar arasında 60., 75. ve 90.dk'larda Grup 3'te ORİ değerlerin anlamlı yüksek olduğu görüldü. Diğer sürelerde gruplar arası anlamlı farklılık görülmedi. Gruplar arası PaO2 değerleri tüm zaman dilimlerinde anlamlı farklılık göstermedi. ORİ ile PaO2 değerleri arasında Grup 3 ve Grup 4'te sadece 30.dk'da pozitif yönlü orta kuvvette ilişki saptandı. Grup 3'te 5., 30., 45., 75., 90. ve 120. dk'da, Grup 4'te 5., 30., 75. ve 90.dk'da ORİ ile SpO2 arasında pozitif yönlü orta kuvvette ilişki bulundu. Gruplar arası kan gazı PaO2 değerleri tüm zaman dilimlerinde anlamlı farklılık göstermedi. ORİ monitörizasyonu yapılan ve yapılmayan gruplar arasında PaO2200 mmHg değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Ancak PaO2200 mmHg ise ORİ monitörizasyonu yapılanlarda %13.6, ORİ monitörizasyonu yapılmayanlarda %5.3 olarak bulundu. Sonuç: Oksijen desteği alan hastalarda oksijenizasyonun değerlendirilmesinde ORİ değerli bir parametre olabilir. Düşük ve minimal akım anestezisinde hipoksemiden korkarken aslında hastaları hiperoksemi ile de karşı karşıya bırakabileceğimizi gözden kaçırmamalıyız.
Özet (Çeviri)
Aim: Oxygen reserve index (ORI) is a new technology that provides real-time, non-invasive and continuous monitoring of the oxygenation status of patients. The ORI indicates the patients's oxygen status in the moderate hyperoxic range (PaO2 100-200 mmHg) using a unitless scale from 0.00-1.00. When used with pulse oximetry, the ORI provides insight into the patient's oxygen status by providing information that helps prevent hyperoxemia and hypoxemia. In our study, we aimed to evaluate oxygenation with PaO2, SpO2 and ORI in groups with and without ORI at 1 lt/min and 0.5 lt/min flows. Materials and methods: 116 patients, aged between 18-70 years, ASA classification I-III and with an average operation time 1.5-4 hours, who where scheduled for gynecology operation under general anesthesia, were included in our prospective, observational study. Patients Group 1; 1 lt/min fresh gas flow, Group 2; 0.5 lt/min fresh gas flow, Group 3; 1 lt/min fresh gas flow + ORI monitoring, Group 4; 0.5 lt/min fresh gas flow + ORI monitoring were determined as those who were applied. In addition to routine monitoring bispectral index (BIS) and ORI monitoring were performed on the patients. Arterial blood gas sample was taken. Routine anesthesia induction FiO2 was increased by 0.1 when FiO2 decreased below 30%, SpO2 decreased below 95%, and PaO2 decreased below 100 mmHg in Groups 1 and 2 patients. In Groups 3 and 4, FiO2 was increased by 0.1 when FiO2 decreased below 30%, SpO2 decreased below 95%, ORI value decreased below 0.24. FiO2 reduced by 0.1 when ORI was 1. ORI, PaO2 and SpO2 were evaluated according to oxygenation groups in different fresh gas flows and compared in terms of the frequencyof hypoxemia and hyperoxemia. Results: Statistical analysis was performed on a total of 116 patients, 28 in Group 1, 29 in Group 2, 30 in Group 3 and 29 in Group 4. ORI values were found to be significantly higher in Group 3 at 60th, 75th and 90 minutes among the groups that underwent ORI monitoring. There was no significant difference between the groups at other times. PaO2 values between groups did not differ significantly in all time periods. There was amoderately positive correlation between ORI and PaO2 values in Group 3 and Group 4 only at 30 minutes. In group 3, at the 5th, 30th, 45th, 75th, 90th and 120th minutes, in Group 4 at the 5th, 30th, 75th and 90th minutes, there is a positive median between ORI and SpO2 strong relationshipwas found. Blood gas PaO2 values between groups did not differ significantly in all time periods. PaO2 200 mmHg values did not show a statistically significant difference between groups with and without ORI monitoring and 8.8% in those without ORI monitoring. If PaO2 >200 mmHg 13.6 in those with ORI monitoring and 5.3 % in those without ORI monitoring. Conclusion: ORI can be a valuable parameter in the evaluation of oxygenation in patients receiving oxygen support. While we are afraid of hypoxemiain in low and minimal flow anesthesia, we should not lose sight of the fact that we may expose patients to hyperoxemia.