Lomber disk herni operasyonlarında yüksek akım ve minimal akım anestezinin serebral oksijenizasyon üzerine etkisi
Effect of minimal and high flow anesthesia on cerebral oxygenation in lumbar dyscopathy surgery in prone position
- Tez No: 642197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ERKAN SAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Minimal akım anestezi, serebral oksijen saturasyonu, pron pozisyon, Minimal flow anesthesia, cerebral oxygen saturation, prone position
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmamızda lomber diskopati operasyonu için pron pozisyona alınan hastalarda, minimal ve yüksek akım anestezi tekniklerinin perioperatif dönemde ölçülen inspire edilen oksijen fraksiyonu (FiO2) ve karbondioksit değerlerinde ve hemodinamik parametrelerde oluşturabileceği değişikliklerin rejyonel serebral oksijen saturasyonuna (rSO2) etkisini near infrared spektroskopi (NIRS) ile ölçmeyi amaçladık. Materyal Metod: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde lomber diskopati operasyonu geçiren 18-65 yaş arası, 80 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Genel anestezi yönetiminde 2 lt/dk yüksek akım ve 0,5 lt/dk minimal akım olmak üzere iki farklı taz gaz akımı uygulanmış olan bu 80 olgu; uygulanan bu taze gaz akım miktarlarına göre iki farklı grupta değerlendirildi. Tüm hastalara volüm kontrol modda mekanik ventilasyon uygulandı. Rutin anestezi yönetimimizde çalışmaya dahil edilen hastalar kapalı zarf tekniği ile rastgele 2 gruba ayrıldı; Minimal akım (MA) grubu (n=40) anestezi idamesinde 2 lt/dk %50 O2-%50 hava ve sevofluran ile 10-15 dk devam edilip MAC 1.1 olduktan sonra 0,5 lt/dk %50-60 O2 %40-50 hava ve sevofluran ile minimal akıma geçildi. Cerrahi bitimine 10 dk kala 2 lt/dk %50 O2 - %50 hava ile yüksek akıma geçildi. Yüksek akım (YA) grubu (n=40 ) operasyon süresince 2 lt/dk %50 oksijen (O2)-%50 hava ve sevofluran ile minimum alveolar konsantrasyon (MAC) 1.1 olacak şekilde yüksek akım anestezi altında opere oldu. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat boyunca belirlenen zaman aralıklarında ( T0 : Uyanıkken, T1 : İndüksiyon sonrası yüksek taze gaz akımı 5. Dk, T2 : İnhalasyon anestezisi 10. dk, T3 : İnhalasyon anestezisi 20. dk, T4 : İnhalasyon anestezisi 30.dk, T5 : İnhalasyon anestezisi 40.dk, T6 : İnhalasyon anestezisi 50. dk, T7 : İnhalasyon anestezisi 60. dk, T8 : ekstübasyon öncesi) kalp atım hızı (KAH), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), ortalama kan basıncı (OKB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), eksprium sonu karbondioksit basıncı (EtCO2), hava yolu tepe basıncı (PEAK), Minimum alveolar konsantrasyon (MAC), FiO2 ve sol-sağ rSO2 ölçümleri kaydedildi. Bulgular: MA grubu 40 ve YA grubu 40 olmak üzere 80 hasta değerlendirmeye alındı. Yüksek ve minimal akım grupları demografik özellikler ve anestezi süresi açısından benzer bulunmuştur. ASA açısından gruplar arasında anlamlı fark vardır. KAH, SKB, DKB, OKB, EtCO2 değişimleri ölçüm zamanlarında birbirine benzerdir. MA grubunda MAC değerleri cerrahi boyunca T7 ve T8 zaman dilimi dışında YA grubuna göre artış miktarı daha fazla bulunmuştur. MA grubunun FiO2 ölçümleri, tüm zamanlarda, YA grubuna göre daha fazla bulunmuştur. SpO2 açısından T0, T1, T6 ölçümleri dışındaki ölçümlerde farklılık vardır. YA grubundaki artış miktarı MA grubuna göre daha fazladır. rSO2 ölçümlerinde sağ ve sol için T1 zamanı dışında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. T1 zamanında MA grubunda artış miktarı daha fazla bulunmuştur. Hastalarda perioperatif komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktur. Sonuç: Çalışmamızda minimal akım anestezi uygulamasının hemodinamik değişiklikler, perioperatif komplikasyonlar, FiO2, EtCO2, SpO2, açısından en az yüksek akım anestezisi kadar güvenli bir şekilde, ek bir risk oluşturmadan uygulanabileceği kanısına vardık. İntrakranial alanın noninvaziv monitörizasyon yöntemi olarak son zamanlarda popüler olan rSO2 ölçümleri arasında gruplar arasında benzer sonuçlar bulunması minimal akım güvenilirliği açısından destekleyici niteliktedir. Pron pozisyonda minimal akım anestezi uygulamasının sonuçlarının gösterilmesinin, azaltılmış taze gaz akımlı anestezinin yaygınlaşmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to measure the effect of changes in fractional oxygen and carbon dioxide values and hemodynamic parameters evaluated in the perioperative period on cerebral oxygen saturation by near infrared spectroscopy (NIRS) in patients who were placed in the prone position for lumbar discopathy surgery. Material and Method: A total of 80 patients, aged between 18-65, who underwent a lomber discopathy surgery in Neurosurgery Clinic of Health Sciences University Bursa Higher Specialization Training and Research Hospital were evaluated prospectively. In general anesthesia management, two different types of gas flows, 2 lt / min high flow and 0.5 lt / min minimal flow, were applied to the each subject and the patients were evaluated in two different groups according to these fresh gas flow amounts. Mechanical ventilation in mode of volüme control was applied to all patients. In the routine anesthesia management, the patients included in the studt were randomly divided into two groups with the sealed envelope method. Anesthesia maintenance of the minimal flow group (n = 40) was achieved with 2 lt / min 50% O2, 50% air and sevoflurane and continued for 10-15 minutes and after minimum alveolar concentration (MAC) was 1,1; minimal flow was started with 0.5 lt / min 50-60% O2, 40-50% air and sevoflurane. 10 minutes before the end of the surgery, high flow was started with 2 lt / min 50% O2 and 50% air. High flow group (n = 40) received high flow anesthesia with 2 lt / min 50% O2, 50% air and sevoflurane, with a minimum alveolar concentration (MAC) of 1,1. Patients, preoperatively and throughout the surgery, at specified time intervals determined before (T0: Awake, T1: High fresh gas flow after induction in the 5. min, T2: Inhalation anesthesia in the 10th min, T3: Inhalation anesthesia in the 20th min, T4: Inhalation anesthesia in the 30th min, T5: Inhalation anesthesia in the 40th min, T6: Inhalation anesthesia in the 50th min, T7: Inhalation anesthesia in the 60th min, T8: pre-extubation) heart rate (HR), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean blood pressure (MBP), peripheral oxygen saturation (SpO2), end-exprium carbon dioxide pressure (EtCO2), airway peak pressure (PEAK), MAC, inspired oxygen fraction (FiO2) and left-right regional cerebral oxygen saturation (rSO2) measurements was recorded. Results: A total of 80 patients, including the MA group of 40 subjects and the high flow group of 40 subjects, were evaluated in the study. In both groups; demographic features and duration of anesthesia was similar. In terms of American Society of Anesthesiologists (ASA), there was a significant difference between two groups. Changes in HR, SBP, DBP, MBP and EtCO2 were similar at certain measurement times. Except for T7 and T8 time intervals; MAC values during the surgery increased more in the MA group, than the YA group. In terms of SpO2; except for T0, T1 and T6 time intervals, there was a significant measurement difference between the two groups and the increase in YA group was found to be higher than the MA group. For rSO2 measurements, there is no statistically significant difference between the right and left, except T1 time interval. Increase of rSO2 in the T1 time interval found higher in the MA group. There is no significant difference between the groups in terms of perioperative complications. Conclusion: At the end of our study, we concluded that minimal flow anesthesia application can be performed as safely as high flow in terms of hemodynamic changes, perioperative complications and the changes in FiO2, EtCO2, SpO2 parametres, without any additional risk. Finding similar results between the two groups among the rSO2 measurements, which have recently become popular as the noninvasive monitoring method of the intracranial area, is supportive for the reliability of minimal flow. We think that the results of minimal flow anesthesia in prone position will contribute to the widespread use of reduced fresh gas flow anesthesia.