İklim değişikliği ile mücadele sürecinde kömürden çıkış için alternatif mali politikalar
Alternative financial policies for exit coal in the process of combating climate change
  1. Tez No: 817850
  2. Yazar: LAMİYE DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAN ZAFER YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Kömür, Yeşil Büyüme, Yenilenebilir Enerji, Climate, Coal, Green Growth, Renewable Energy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İklim değişikliği ile mücadele konusunda en önemli zorluklardan birisi fosil yakıtlardan özellikle sera gazı emisyonlarına önemli katkısı olan kömürden vazgeçiştir. Dünya genelinde kömüre dayalı enerji üretiminden sorunsuz ve sürdürülebilir bir çıkışı kolaylaştırmak için alternatif finansal stratejiler geliştirilmektedir. Kömürden uzaklaşmayı etkili bir şekilde hızlandırabilecek, iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilecek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesini teşvik edebilecek alternatif mali politikalara ihtiyaç duyulmaktadır. Karbona bir fiyat biçerek işletmeleri ve endüstrileri daha temiz enerji seçeneklerine yönelmeye, kömüre bağlılıklarını azaltmaya ve yenilenebilir alternatiflerin alımını teşvik edebilecektir. İklim değişikliği ile mücadele de kömürden başarılı bir şekilde çıkabilmek için kapsamlı ve iyi koordine edilmiş bir mali politika bileşimine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada iklim değişikliği ile kömürden çıkışa yönelik teorik ve kurumsal gelişmeler incelenip, kömürden çıkış için alternatif mali politikalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important challenges in tackling climate change is giving up fossil fuels, especially coal, which contributes significantly to greenhouse gas emissions. Alternative financial strategies are being developed around the world to reduce the use of coal-based energy uses and a sustainable output. Alternative fiscal policies are needed that can effectively accelerate the shift away from coal, mitigate the impact of climate change, and encourage the adoption of energy consumption over time. Carbon sets a price, incentivizing businesses and industries to move towards cleaner energy options, consuming coal emissions and purchasing alternatives. Combating climate change also needs a comprehensive and well-chosen fiscal policy set to successfully exit coal. With this climate change, theoretical and institutional developments regarding coal exit were examined and alternative financial policies for coal exit were discussed.