Teknolojik ilerlemelerin işgücü piyasası üzerindeki etkileri: Cinsiyet farklılıklarına yönelik bir inceleme
The effects of technological advances on the labor market: A study on gender differences
- Tez No: 817904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK BİÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Cinsiyet, İşsizlik, İşgücü, Panel Veri Regresyon Analizi, Technology, Gender, Unemployment, Labour, Panel Data Regression Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küreselleşme hareketleri ile hız kazanan teknolojik gelişmeler sonucunda ülkelerin küresel ekonomide meydana gelen rekabet ortamına uyum sağlayabilmek ve uluslararası piyasalarda yer edinebilmek için teknolojik gelişmelere öncelik vermeleri gerekmektedir. Ülkelerin, sürdürülebilir kalkınma sağlayabilmeleri amacıyla teknolojik gelişmeler yanında işgücü piyasalarının da etkin olması gerekmektedir. Teknolojik gelişmeler neticesinde ülkelerin rekabet gücü artarken aynı zamanda işgücü piyasalarında da değişimler meydana gelmektedir. Teknolojide yaşanan gelişmelerin işgücü piyasası üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda teknolojide yaşanan gelişmelerin cinsiyet temelinde işgücü piyasası üzerindeki etkisi incelenecektir. Bu çalışmada, teknolojide yaşanan gelişmelerin cinsiyet temelinde işgücü piyasası üzerindeki etkisi ampirik olarak incelenmiştir. Bu ilişkinin incelenmesinde panel veri regresyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan yöntemde G-20 ülkeleri model için seçilmiş ve veri eksikliği nedeniyle G-20 ülkeleri kapsamında 13 ülke ve Avrupa Birliği modele dahil edilmiştir. AR-GE harcamaları ile ilgili yapılan modellerde 2000-2020 yılları arası veri setleri kullanılmıştır. AR-GE araştırmacıları ile ilgili yapılan modelde ise 2000-2018 yılları arası veri setleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre teknolojik gelişmeler sonucunda; kadınların, erkeklerin ve tüm grupların işsizlik oranlarında bir azalma meydana gelmiştir. Teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda işgücüne katılım oranında ise cinsiyet temelinde farklı sonuçlar elde edilmiştir. Teknoloji ile beraber kadınların işgücüne katılım oranında artış meydana gelirken, erkeklerin işgücüne katılım oranında azalma meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of technological developments accelerated by globalization movements, countries need to prioritize technological developments in order to adapt to the competitive environment in the global economy and to have a place in international markets. In order for countries to achieve sustainable development, besides technological developments, labor markets must also be effective. As a result of technological developments, while the competitiveness of countries increases, changes occur in the labor market at the same time. It has become a matter of curiosity how the developments in technology will affect the labor market. In line with the purpose of this study, the effects of technological developments on the labor market on the basis of gender will be examined. In this study, the effect of technological developments on the labor market on the basis of gender has been empirically examined. Panel data regression analysis method was used to examine this relationship. In the method used, G-20 countries were selected for the model and 13 countries and the European Union were included in the model due to the lack of data. Data sets between 2000 and 2020 were used in the models related to R&D expenditures. In the model made about R&D researchers, data sets between 2000 and 2018 were used. According to the findings, as a result of technological developments; there has been a decrease in the unemployment rates of women, men and all groups. As a result of the developments in technology, different results were obtained on the basis of gender in the labor force participation rate. While there has been an increase in the labor force participation rate of women with technology, there has been a decrease in the labor force participation rate of men.