Gender based occupation selection aspirations of foundation university students in Turkey
Türkiyedeki vakıf üniversitesi öğrencilerinin cinsiyete dayalı mesleki seçim esinlenmeleri
  1. Tez No: 913295
  2. Yazar: HİLAL ÜLKÜ AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Seçimi Esinlenmeleri, Cinsiyet, Akademik tercihler, Yüksek Öğretim, Occupational Aspirations, Gender, Higher Education, Educational Choices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Sosyolojisi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki vakıf üniversitesi öğrencilerinin cinsiyete dayalı meslek seçim beklentilerini, eğitim ve kariyer tercihlerini etkileyen faktörleri anlamaya odaklanarak incelemektedir. Çalışma, öğrencilerin kararlarını şekillendiren cinsiyet dinamikleri, kişisel ilgi alanları, eğitimsel beklentiler ve algılar üzerinde durmaktadır. Teorik çerçeve, kadın ve erkek arasındaki güç ilişkilerini ve buna bağlı olarak ortaya çıkan cinsiyet eşitsizliklerini vurgulayan Sosyalist Feminizm Teorisi üzerine kurulmuştur. Çeşitli alanlarda önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, kadınlar bilim, teknoloji ve liderlik rollerinde hala yeterince temsil edilmemektedir. Bu çalışma, vakıf üniversitesi öğrencilerinin seçtikleri alanlarla ilgili algılarını araştırarak cinsiyete dayalı mesleki ayrışmanın altında yatan nedenleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Beşeri ve Sosyal Bilimler ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakülteleri'nde okuyan öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanarak nitel fenomenolojik bir tasarım benimsemektedir. Bulgular altı ana tema ortaya koymaktadır: Kariyer Esinlenmeleri, Eğitim ve Ailenin Etkisi, Toplumsal cinsiyet Dinamikleri, İş Piyasası Kaygıları ve Finansal Beklentiler, Destek Sistemleri ve İş Yaşam Dengesi. Öğrencilerin kişisel ilgi alanları ve akademik güçlü yönleri, eğitim tercihlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Net kariyer planları ve seçtikleri alanla ilgili ön bilgiye sahip olmaları, daha bilinçli kararlar almalarına yol açmaktadır. Aile etkisi, rol modelleri ve kolaylık da tercihlerini etkilemektedir. Özellikle, Beşeri ve Sosyal Bilimler öğrencilerinin kendilerini insan odaklı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri öğrencilerinin ise nesne odaklı olarak gördükleri gözlemlenmiştir. Cinsiyet dinamikleri, öğrencilerin kariyer seçeneklerini cinsiyet stereotipleri ve toplumsal beklentiler doğrultusunda nasıl farklı algıladıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma, mesleki beklentilerdeki cinsiyet eşitsizliklerinin devam ettiğini vurgulamakta ve bu eşitsizliklerin giderilmesi için müdahalelerin gerekliliğini belirtmektedir. Öneriler arasında, tüm çalışma alanlarında cinsiyet çeşitliliğinin teşvik edilmesi, kariyer danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve geleneksel cinsiyet rolleri ve stereotiplerini sorgulayan bir eğitim ortamının yaratılması bulunmaktadır. Bu araştırma, cinsiyete dayalı eğitim tercihlerini ve sosyal ve ailevi etkilerin rolünü anlayarak, eğitimde ve işgücü piyasasında cinsiyet eşitliği konusundaki daha geniş tartışmalara katkıda bulunmakta ve hem erkekler hem de kadınlar için daha eşitlikçi kariyer fırsatlarının önünü açmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the gender-based occupational selection aspirations of foundation university students in Turkey, with a particular focus on understanding the factors influencing their educational and career choices. The study examines how gender dynamics, personal interests, educational aspirations, and perceptions shape the students' decisions. The theoretical framework is grounded in Socialist Feminist Theory, which emphasizes the power relations among men and women and the resultant gender inequalities. Despite significant advancements in various fields, women continue to be underrepresented in science, technology, and leadership roles. This study aims to explore the perceptions of foundation university students regarding their chosen fields of study to uncover the underlying reasons for gender-based occupational segregation. The research employs a qualitative phenomenological design, utilizing semi-structured interviews with students from different departments in the faculties of 'Humanities and Social Sciences and Engineering and Natural Sciences'. The findings reveal six main themes: Career Aspirations, Influence of Education and Family, Gender Dynamics, Job Market Concerns and Financial Expectations, Support Systems, and Work-life Balance. Students' personal interests and academic strengths play a significant role in their educational choices. Clear career plans and substantial prior knowledge about their chosen fields lead to more informed decisions. Family influence, role models, and convenience also impact their choices. Notably, students from Humanities and Social Sciences tend to view themselves as people- oriented, while those from Engineering and Natural Sciences are more things-oriented. Gender dynamics further reveal how students perceive their career options differently based on gender stereotypes and societal expectations. The study highlights the persistence of gender inequalities in occupational aspirations and emphasizes the need for interventions to address these disparities. Recommendations include promoting gender diversity in all fields of study, enhancing career counseling services, and fostering an educational environment that challenges traditional gender roles and stereotypes. By understanding the gender-based educational preferences and the impact of social and familial influences, this research contributes to the broader discourse on gender equality in education and the labor market, aiming to pave the way for more equitable career opportunities for both men and women.