Bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğu
Legal liability of board members of subsidiary companies
  1. Tez No: 818085
  2. Yazar: BÜŞRA EMİNE YALIN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEK TORAMAN ÇOLGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şirketler Topluluğu, Bağlı Şirket, Yönetim Kurulu, Sorumluluk, Sorumluluk Davası, Group of Companies, Subsidiary Company, Board of Directors, Liability, Liability Action
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bağlı şirketin içinde bulunduğu topluluğun genel menfaati ile bağlı şirket tüzel kişiliğinin menfaatinin örtüşmemesine rağmen, bağlı şirket yönetim kurulu üyeleri, topluluğun menfaatine uygun hareket etmeleri konusunda müdahaleye maruz kalabilmektedir. Menfaat çatışması durumlarında bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin konumu ilk kez TTK'da düzenlenmiştir. TTK'nın şirketler topluluğuna ilişkin genel gerekçesinde, bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğunun genel hükümlerden farklılaşması, hâkim şirket tarafından seçilmelerine ve işlerini kaybetme riski taşımalarına bağlanmıştır. Bununla birlikte Kanun hükümleri ve madde gerekçeleri incelendiğinde, farklılaşmanın asıl sebebinin şirketler topluluğu hukuku aracılığıyla, belirli sınırlar dahilinde, topluluk menfaatinin gözetilmesi olduğu sonucuna varılmaktadır. Çalışmamızda, bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin müdahaleye uygun hareket etmeleri sonucu oluşan zarardan sorumluluğu, hâkimiyetin yoğunluğuna göre, yetki/sorumluluk bağlamında ele alınacaktır. Bağlı şirket yönetim kurulu üyelerinin tabi oldukları sorumluluk rejimine ek olarak, tabi oldukları yükümlülükler ve yasaklar genel hükümlerden farklılaşan yönleriyle incelenecektir. Son olarak, sorumluluk davasında uygulanacak usule ilişkin konulara yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Although the general interest of the group in which the subsidiary company is a member and the interest of the legal entity of the subsidiary company do not overlap, the members of the board of directors of the subsidiary company may be subject to interference to act in accordance with the interest of the group. Under the TCC, the position of the members of the board of directors of the subsidiary company in cases of conflict of interest is regulated for the first time. In the general preamble of the TCC on the group of companies, the difference in the liability of the members of the board of directors of subsidiary companies from the general provisions is based on the fact that they are elected by the parent company and that they are at risk of losing their jobs. However, when the TCC provisions and preambles are analysed, it is concluded that the main reason for the difference is to protect the interests of the group, within certain limits, through the corporate group law. In this study, the liability of the members of the board of directors of the subsidiary company for the damages arising from their acting in accordance with the interference will be discussed in the context of the authority/liability based on the intensity of dominance. In addition to the liability regime to which the members of the board of directors of the subsidiary company are subject, the duties and prohibitions to which they are subject will be analysed with the aspects that differ from the general provisions. Finally, the procedure to be applied in the liability action will be analysed.