Bazı kavun (Cucumis melo) genotip ve melezlerinin farklı nacı dozlarına tepkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of different nacl doses in some melon (Cucumis melo) genotypes and hybrids
  1. Tez No: 818133
  2. Yazar: ULRICH GAETAN FUNGA TCHOUNKWE
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: melon, tuz toleransı, genotip, melon, salt tolerance, genotype
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada bazı kavun genotipleri ve onların melezlerinden elde edilen bireylerin farklı tuz dozlarına(NaCI) tölerans seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2 adet standard kavun genotipi(Şemam ve Özbek) ve üç adet melezlemeyle elde edilmiş kavun(Cucumis melo) genotipi(Semame x Ananas, Ananas x Semame and Midyat x Ananas) materyal olarak kullanılarak in vitro ve saksı koşullarında farklı tuz(NaCI) dozları(control, 100, 150 and 200 mMol) test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 150 mMol NaCI dozu bütün genotipşlerde negative etki oluştururken testlenen 5 adet kavun genotipleri arasında MidyatXAnanas ve Özbek genotipleri diğer genotiplere göre daha yüksek performans göstermişlerdir. Sera koşullarında yapılan saksı denemesinde bitki boyu, gövde çapı ve yaprak uzunluğu bakımından 100, 150 and 200 mMol NaCI dozlarında en yüksek değere MidyatXAnanas genotipi sahip olurken bitki boyu, kök kuru ağırlığı kök uzunluğu yaprak uzunluğu ve yaprak çapı bakımından 100 mMol seviyesinde en yüksek performansı Özbek genotipi göstermiştir. MidyatXAnanas dışında artan NaCI dozu bütün genotiplerde bitki büyümesini olumsuz etkilemiştir. Aynı zamanda çalışmada belirlenen morfolojik ve fizyolojik parametreler arasında in vitro ve saksı denemelerinde önemli korelasyonlar belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre kavunda çiçeklenmeden sonra yapılacak tuz testlesi ilede seleksiyon yapılması tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
The present study, aimed at the determination of salt (NaCI) tolerance level of some melon genotypes and their progenies. Three cross pollinated genotypes (Semame x Ananas, Ananas x Semame and Midyat x Ananas) and two standard melon (Cucumis melo) genotypes (Semame and Ozbek) were tested under in vitro and pot experiment using different NaCI doses(control, 100, 150 and 200 mMol). The results have shown that selection for salt tolerance at high salt concentration (150mM) has a negative significant effect on melon performance. Among the five tested cultivars, Midyat x Ananas and Özbek showed better tolerance compared to other genotypes. In the greenhouse (pot experiment), plant height, stem diameter and leaf length of Midyat x Ananas had their highest value at 100, 150 and 200 mMol respectively. Meanwhile, the best performances of Özbek for plant height, root dry matter content, root length, leaf length and diameter were obtained at 100 mMol. Except for Midyat x Ananas, an increase in salt concentration had a negative impact on plant growth. There was more correlation among morphological and physiological variables in greenhouse experiment compared to in-vitro experiment, therefore it is advised to select melon plants once they start flowering or later as it has been demonstrated in this experiment.