İrrasyonel yatırım kararları ve davranışsal finans
İrrational investment decisions and behavioral finance
  1. Tez No: 818134
  2. Yazar: SÜMEYYE BATUGE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ÜSTÜN GEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Rasyonellik, Beklenti teorisi, Behavioral finance, rationality, Prospect theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, geleneksel finansın eksikliklerinden bahsedilerek davranışsal finans kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Davranışsal finans teoremine göre bireylerin rasyonel olmadıklarını karar alırken risk ve getiri dışında birçok etkeni göz bulundurdukları bunu yaparken de sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, antropoloji gibi bilim dallarından faydalandıkları gözlemlenmiştir. Davranışsal Finans, bireylerin içinde bulundukları durumdan etkilenerek yatırım hamlelerinde bulunduğunu finansal piyasalardaki rasyonel olmayan durumu ve yatırımcıların yanılma ihtimallerini meydana çıkarma gayretindedir. Bu alan yatırımcı davranışlarına yepyeni bir bakış açısı sunmaktadır. Geçmişten bugüne kadar olan süreçte psikolojinin pozitif bilimlere eklenmesi bir tartışma konusu olmuş bu çalışmada da olduğu gibi psikolojinin yatırımcının davranışlarını etkilediğini ve bu süreçte bireyin irrasyonel davranışlar sergilediğini, tekrarlanan yargılama hatalarına düştüğü gözlemlenmiş ve örneklerle desteklenmiştir. Bu çalışmada, davranışsal finans alanında ön plana çıkarılan temel konular sayesinde bir uygulama yapılmıştır. Anadili Arapça olan bireylerin, sosyal medya üzerinden kullandıkları kelimelerin mutluluk seviyelerini puanlayan hedenometre veri seti sayesinde mutluluk düzeyleri ölçülmüş ve tarihlere göre TADAWUL 30 endeksinin günlük borsa verileri kıyaslanmıştır. Buna göre bireylerin mutluluklarının finansal verilerle bir ilgisi olup olmadığı incelenmiş ve yatırımcıların aldığı kararlarda o gün sahip olduğu duygu durumlarının bir etkisi olup olmadığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some deficiencies of traditional finance has been explained by referring to behavioral finance. According to the behavioral finance theorem, it has been observed that individuals take into account many factors other than risk and return when deciding that they are not rational, and while doing this, they benefit from disciplines such as sociology, psychology, social psychology and anthropology. Behavioral Finance strives to reveal the irrational situation in financial markets and the possibility of investors being wrong, that individuals are affected by the situation they are in and make investment moves. This area offers a whole new perspective on investor behavior. The addition of psychology to positive sciences has been a matter of debate in the process from the past to the present, as in this study it has been observed that psychology affects the behavior of the investor, and in this process, the individual exhibits, irrational behaviors and makes repeated judgment mistakes and is supported by examples. Thanks to the hedenometer dataset, which scores the happiness levels of the words used bythe native Arabic speakers on social media, the happiness levels were measured and the dailystock market data of the TADAWUL 30 index were compared according to the dates.Accordingly, it has been examined whether the happiness of individuals has anything to do with financial data and it has been focused on whether the emotional states of the investors that day have an effect on the decisions taken.