Bireysel yatırımcıların irrasyonel tercihlerinin davranışsal finans faktörleri çerçevesinde demografik değişkenlere göre analizi
Analysis of irrational preferences of individual investors according to demographic variables within the framework of behavioral finance factors
  1. Tez No: 835101
  2. Yazar: ALP YATIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Bireysel yatırımcı, Yatırım kararları, Davranışsal finans faktörleri, Varlık balonları, Saadet zincirleri, Finance, Individual Investors, Investment Decisions, Behavioral Finance Theory, Asset Bubbles, Ponzi Schemes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yatırımcı davranışlarının açıklanması noktasında yetersiz kalan geleneksel finans teorilerinin yerini alan davranışsal finans anlayışının ortaya koyduğu en önemli hususlardan birisi de yatırımcıların her zaman için rasyonel bir biçimde davranmadığı gerçeğidir. Öyle ki; yatırımcıların sahip olduğu zihinsel ve duygusal altyapının yanı sıra içerisinde bulundukları sosyal çevre, özellikle bireysel yatırımcılar tarafından verilebilecek olan yatırım kararları üzerinde etki sahibi olabilmekte ve zaman zaman bu etkiler, yatırımcıların rasyonellikten uzak yatırım kararları vermesine de neden olabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; bireysel yatırımcıları irrasyonel yatırım kararlarını almaya yönlendiren faktörlerin incelenmesi, söz konusu faktörlerin seviyelerinin belirlenmesi ve bireysel yatırımcıların sahip olduğu demografik özellikler bakımından anlamlı bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Çalışmanın verileri anket yöntemi kullanılarak elde edilmiş olup söz konusu verilerin istatistiksel analizlere tabi tutulması sonucunda elde edilen bulgulara göz atıldığında, bireysel yatırımcıları irrasyonel yatırım kararları almaya yönlendiren faktörlerin ankete katılım sağlayan bireysel yatırımcıların cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları ve eğitim düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues revealed by the behavioral finance approach, which replaces traditional finance theories that are insufficient to explain investor behavior, is the fact that investors do not always behave rationally. So that; In addition to the mental and emotional infrastructure of investors, the social environment they live in can have impact on the investment decisions that can be made, especially by individual investors, and from the time, these effects can cause investors to make investment decisions that are far from rationalism. The main purpose of this study is the examination of the factors that lead individual investors to make irrational investment decisions, determining the levels of these factors and examining whether they differ significantly in the terms of the demographic characteristic of individual investors. The data of these study was obtained by using the survey method and when the findings obtained because of subjecting the data to statistical analysis were examined; it was determined that factors which are led individual investors to make irrational investment decisions showed significant differences in terms of the gender, age, marital status and education level of the individual investors, who are participating in the survey.