Kadın din görevlilerinin hadis-sünnet kültürü: İstanbul-Esenyurt ilçesi örneği
Hadith-sunnah culture of female religious officials: The case of İstanbul-Esenyurt district
- Tez No: 818138
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN HIDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Hadis Kültürü, Kadın Din Görevlisi, Esenyurt İlçe Müftülüğü, Hadith, Sunnah, Hadith Culture, Female Religious Official, Esenyurt District Muftiate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, İstanbul-Esenyurt Müftülüğü kadın din görevlilerinin hadis-sünnet kültürü üzerine bir alan çalışmasıdır. Araştırmanın evrenini İstanbul-Esenyurt'ta kuran kursu öğreticisi ve vaizlik görevi yapan kadın din görevlileri oluşturmaktadır. Araştırmamıza İstanbul-Esenyurt Müftülüğünde görev yapan toplam 58 kadın din görevlisinden 50 kadın din görevlisi katılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın problematiği, önemi, amacı, varsayımları, sınırlılıkları ve konunun kaynakları verilmiştir. İkinci bölümde Esenyurt İlçesinin tarihi, demografik yapısı, eğitim ve sosyo-kültürel durumu araştırılmıştır. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğünde hadis-sünnet faaliyetleri, Esenyurt İlçe Müftülüğünün tarihsel gelişimi ve hadis-sünnet kültürü de araştırılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise kadın din görevlilerinin hadis-sünnet bilgisi, hadis-sünnet kültürünün yaygınlaştırılmasında yöntemleri, sosyo-kültürel faaliyetleri ve karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket esas alınıp sonuçların frekans ve yüzde dağılımı alınmıştır. Araştırmanın sonucunda kadın din görevlilerinin hadis kaynak kullanımı, kaynak çeşitliliği ve konuyla ilgili bilgi düzeyinin yeterince yüksek olmadığı görülmüştür. Nitekim bazı katılımcıların ayete hadis hadise ayet dediği tespit edilmiştir. Ayrıca sünnet bilinci oluşturmak için yapılan faaliyetlere katılım oranının çok düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is a field study on the hadith-sunnah culture of the female religious officials of the District Muftiate of Istanbul-Esenyurt. The universe of the research consists of female religious officials who teach Qur'an and serve as preachers in Istanbul-Esenyurt. 50 female religious officials out of a total of 58 female religious officials working in the District Muftiate of Istanbul-Esenyurt participated in our research. In the first part of the study, the problematic, importance, aim, assumptions, limitations of the research and the sources of the subject are given. In the second part, the history, demographic structure, education and socio-cultural situation of Esenyurt District were investigated. In addition, the hadith-sunnah activities in the Directorate of Religious Affairs and the Muftiate of Istanbul, the historical development of the Esenyurt District Muftiate and the hadith-sunnah culture were also investigated. In the third part, information about the method of the research is given. In the fourth part, the hadith-sunnah knowledge, methods of disseminating hadith-sunnah culture, socio-cultural activities of female religious officiers and problems faced by them were examined. In the research, the frequency and percentage distribution of the results was taken as the basis of the questionnaire as a data collection tool. As a result of the research, it was seen that the use of hadith sources, the diversity of sources and the level of knowledge on the subject of female religious officials were not high enough. As a matter of fact, it has been determined that some participants know hadith as verse some know verse as hadith. In addition, it has been observed that the rate of participation in activities carried out to raise awareness of sunnah is very low.