Кыргыз Жана Түрк Тилдериндеги Убакыт - Мезгилди Туюндуруучу Лексикалык Каражаттар
Kırgızca ve Türkçede zaman kavramıyla ilgili sözcüklerin leksikolojik özellikleri
  1. Tez No: 818154
  2. Yazar: ALİ DAŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYŞENBAY USUBALİEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: zaman, mevsim, asır, yıl, hafta, kalıp sözler, time, season, year, month, period, age, epoch, week, adjuncts of duration, adjuncts of frequency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Bişkek Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Çalışmanın amacı: Kırgızca ve Türkçede zaman birimleri, zaman belirten sözler ve kalıp sözler Çalışmanın amacı Kırgızca ve Türkçede zaman birimlerini, zaman bildiren sözcük ve kalıp sözleri sistematize etmek; belirli bir anlamsal gruba ait olduklarının belirlenmesi; Kırgızca ve Türkçede zaman birimlerinin, zamanı belirten sözcük ve kalıp sözlerin benzerlik ve farklılıkları tespit etmek. Tez bir giriş, iki bölüm, bir sonuç, bir ek ve kullanılan kaynakların listesinden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kırgızca ve Türkçede zaman birimleri, zaman belirten sözcük ve kalıp sözlerin incelenmesinin tarihçesi; zaman birimleri kavramı ve tanımı; bu kategorideki sözcüklerin anlambilimsel olarak incelenmesi, kökenleri, zaman birimlerinin sözlükbilimdeki rolü ve yeri. Çalışmanın ilk bölümünde bu konulara değinmenin yanı sıra, incelenen iki lehçede, özellikle Kırgızca ve Türkçede zaman birimleriyle ilgili hem genel hem de kendine özgü teorik konuların incelenmesine değinilmektedir. Tezin ikinci bölümünde Kırgızca ve Türkçede zaman bildiren kalıp sözlerin anlambilimsel olarak incelenmesi; anlamsal özellikleri kendi arasında üç büyük gruba bölünüp incelendi. Sonuç bölümünde ise araştırılan konular kısaca özetlenerek bilimsel bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The object of study: Time units, words, adjuncts of duration, adjuncts of frequency, dates, and set expressions indicating time in Kyrgyz and Turkish languages. The aim of the thesis is to systematize time units, vocabulary, adjuncts and set expressions indicating time in Kyrgyz and Turkish languages; specify their belonging to definite semantic group; reveal similar features and differences of the vocabulary denoting time and dates in two languages. The structure of this thesis is as follows: the thesis consists of introduction, two chapters, conclusion, a list of used literature and appendix. The first chapter is devoted to the history of study the vocabulary indicating time and dates in Kyrgyz and Turkish languages, concept of time units generally, semantic study of time units, their origin and etymology, their role in lexicology, common and different features of the time indicating vocabulary. The second chapter considers semantic study of the time indicating word combinations, set expressions, adjuncts in Kyrgyz and Turkish languages, and their inner structure within the frame of three main classifications. Conclusion of the thesis summarizes results of the research work.