Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserlerinde millî mücadele ve Cumhuriyet
The National Struggle and the Republic in Yakup Kadri Karaosmanoğlu's literary works
- Tez No: 818367
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Millî Mücadele, Cumhuriyet, Turkish Literature, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, The National Struggle, The Turkish Republic Period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Hemen her anlatı türünde eser vermiş olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Türk halkı için birer dönüm noktası olan Millî Mücadele'ye ve Cumhuriyet'e eserlerinde yer veren yazarın bu konulara yaklaşım tarzı çalışmamızın esasını teşkil etmektedir. Bu çalışmada Millî Mücadele ve Cumhuriyet Döneminde yaşanan hadiselerin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserlerine nasıl yansıdığı ele alınmakta ve incelenmektedir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun hayatı ve edebî şahsiyeti anlatılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Millî Mücadele'yi eserlerinde ele alışı üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise eserlerinden yola çıkılarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Cumhuriyet Döneminin siyasi ve toplumsal meseleleri hakkında değerlendirmeleri dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Yakup Kadri Karaosmanoğlu who has produced literary works in nearly all kinds of narrative styles is one of the most important writers in Turkish literature. This study mainly focuses on the author's approch to the turning points for Turkish people, The Independence War and Turkish Republic, which he includes in his works. In this thesis, it is examined that; how events occured in The National Struggle and Republican period, reflected in the works of Yakup Kadri Karaosmanoğlu. The study consists of three parts. The first part focuses on Yakup Kadri Karaosmanoğlu's life story and his literary personality. The second part of the study focuses on how Yakup Kadri Karaosmanoğlu gives place to The National Struggle in his works. In the third part of the study, Yakup Kadri Karaosmanoğlu's evaluations about political and social issues in Republican period are examined, based on his works.