Investigating predictors of online dating motivation: Dark triad traits, rejection sensitivity, and interpersonal emotion regulation
Çevrimiçi flört platformlarının kullanım motivasyonlarının incelenmesi: Karanlık üçlü kişilik, reddedilme duyarlılığı, kişilerarası duygu düzenleme
  1. Tez No: 818388
  2. Yazar: HAZAL HAMARAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört, Çevrimiçi Flört Uygulamaları, Karanlık Üçlü Kişilik, Reddedilme Duyarlılığı, Kişilerarası Duygu Düzenleme, Dating, Online Dating Applications, Dark Triad Traits, Rejection Sensitivity, Interpersonal Emotion Regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, cinsiyete odaklanarak çevrimiçi flört uygulamalarını kullanan heteroseksüel bireylerin motivasyonlarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaç dahilinde kadın ve erkek katılımcılar arasındaki farklara odaklanılmıştır. Çevrimiçi flört uygulamalarını kullanımdaki motivasyonları romantik ilişki yaşamak, cinsel ilişki yaşamak, zaman öldürmek, yalnız kalmamak, olumsuz duygulardan kaçınmak ve eğlenmek olarak kategorize edilmiştir. Belirlenen temel motivasyonlar Karanlık Üçlü kişilik özellikleri, reddedilme duyarlılığı ve kişilerarası duygu düzenleme değişkenleri ile incelenmiştir. Örneklem, yaşları 18-34 (Ort=24, SS=3,22) arasında olan ve güncel olarak çevrimiçi flört uygulaması kullanıcısı olan 128 heteroseksüel kişiden (60 kadın, 68 erkek) oluşmaktadır. Sırasıyla Sosyo-demografik Bilgi Formu, Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği, Kısa Karanlık Üçlü Kişilik Ölçeği (SD-3) ve Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için Mann-Whitney U, Ki-kare testleri, Spearman Rho korelasyon analizi ve Log-Linear analizleri yürütülmüştür. Erkekler için, Karanlık Üçlü Kişilik'ten gelen psikopatik kişilik özelliklerinin, rastgele cinsel ilişki motivasyonunu yordadığı; Kişilerarası Duygu Düzenlemesi alt ölçeklerinden sosyal modelleme, yatıştırma ve bakış açısı alma stratejilerinin, romantik ilişki motivasyonunu yordadığı görülmüştür. Kadınlar için çevrimiçi flört uygulamalarının, kısa veya uzun süreli ilişkiler kurmak yerine ruh hallerini iyileştirme işlevi gördüğü sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Sonuçların teorik çıkarımları tartışılmıştır. Son olarak yeni çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed at exploring the predictors of online dating application adoption, with a focus on gender. The motivations to adopt these applications which were having casual sex, forming romantic relationships, avoiding negative emotions, not feeling alone, having fun and wasting time were explored in relation to the variables of Dark Triad Traits, Rejection Sensitivity, and Interpersonal Emotion Regulation. The sample consisted of 128 heterosexual participants who were online dating application users (60 women, 68 men) aged between 18-34 (M=24, SD=3,22) at the time of data collection. Sociodemographic Information Form, Rejection Sensitivity Questionnaire, Short Dark Triad (SD-3), and Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire were employed to collect data. First, Mann-Whitney U, Chi-square tests, Spearman Rho correlational analysis and then Log-Linear analysis was conducted to analyze data. For men, psychopathy trait from Dark Triad Traits were found to be related to casual sexual relationship motivation; social modeling, soothing, and perspective-taking strategies from Interpersonal Emotion Regulation were associated with romantic relationship motivation. For women, online dating applications appeared to function as enhancing their mood instead of forming short or long-term relationships. The results of the study were discussed in the light of relevant literature. Theoretical implications of the results were presented and suggestions for future research were mentioned.