Kronik radiküler semptomlu lumbosakral ağrılı, non- opere hastalarda partiküllü ve partikülsüz steroid uygulaması etkinlik ve yan etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of efficacy and side effects of particulate and non-particulate steroid administration in non-operated patients with lumbosacral pain with chronic radicular symptom
- Tez No: 818389
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AŞIK, DOÇ. DR. SÜHEYLA KARADAĞ ERKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Radikülopati, epidural enjeksiyon, steroid, bel ağrısı, triamsinolon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Lomber transforaminal epidural steroid enjeksiyonlarında (TFESE) partikülsüz (deksametazon) ve partiküllü (triamsinolon) kortikosteroidin eşdeğer dozlarını; ağrı, fonksiyonellik üzerine etkisi ve olası yan etkiler açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (A.Ü.T.F.) Algoloji Bilim Dalında, 01.01.2020 - 12.12.2022 tarihleri arasında kronik radiküler bel ağrısı nedeniyle partiküllü veya partikülsüz steroid ile transforaminal epidural enjeksiyon uygulaması yapılan hastalar değerlendirildi. Hastaların işlem öncesi, işlem sonrası 1. ay ve 6. ayda ağrı şiddeti, Patient Global Impression of Change (PGIC), ve oswestry disability index (ODI) değerleri, retrospektif olarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza 141 hasta dahil edildi. Partiküllü ve partikülsüz steroid ile TFESE uygulanan hastalar arasında VAS, ODI ve PGIC parametreleri değerlendirildiğinde partikülsüz steroidler üstün bulundu. Partikülsüz steroidlerin uzun (6 ay) ve kısa dönemde(1ay) etkinliğinin daha fazla olduğu görüldü. Hastalarda majör komplikasyona saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda partikülsüz steroid ile TFESE uygulamasında kısa ve uzun süreli dönemde ağrı şiddetinde daha fazla azalma sağlanmıştır. Yapılan çalışmalarda TFESE de partiküllü ve partikülsüz steroid kullanımının birbirlerine üstünlükleri ve güvenirlilik parametreleri açısından tartışmalı veriler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare equivalent doses of non-particle (dexamethasone) and particulate (triamcinolone) corticosteroids in terms of pain, function and complications in lumbar transforaminal epidural steroid injections Materials and Methods: In Ankara University Faculty of Medicine (A.U.T.F.) Algology Department, patients who underwent steroid administration with or without particulate for chronic radicular low back pain between 01.01.2020 and 12.12.2022 were retrospectively evaluated before and after the procedure at the 1st month and 3rd months. After the procedure, the clinical changes of the patients were measured with PCIG (Patient Global Impression of change), the general change monitoring, the functional capacities were measured by ODI (oswestry disability index), and the pain scores were used using VAS (visual pain scoring). Afterwards, these data were evaluated and compared. Results: Our study included 141 patients.