İlköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerine yönelik duygusal destek davranış algılarının incelenmesi
Analysis of the perceptions of emotional support behavior of primary school 4th and 5th grade students towards their classroom teacher
- Tez No: 280076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN DERELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Öğrencileri, Duygusal Destek, Akademik Başarı, Çocuklarda Umut, Benlik Saygısı, Stres, Primary School Students, Emotional Support, Academic Success, Hope in Children, Self Esteem, Stress
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İlköğretim 4 ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Duygusal Destek Davranış Algılarının İncelenmesiBetimsel tarama modeli ile desenlenen bu araştırmada, ilköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerine yönelik duygusal destek davranış algı düzeylerini ölçmeyi amaçlayan bir ölçek geliştirerek ölçekten alınan puanların öğrencilerin çeşitli sosyo-demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve akademik başarı, umutsuzluk, benlik saygısı ve stres düzeyleri ile ilişkili olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini İstanbul İli Esenyurt İlçesi dâhilindeki devlet ilköğretim okulları arasından tesadüfî seçim yöntemiyle belirlenen 1248 adet 4 ve 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Sınıf Öğretmenlerinin Duygusal Destek Davranışlarına Yönelik Öğrenci Algısı Ölçeği geliştirme sürecinde 848 öğrenciden; geliştirilen ölçekten alınan puanların çeşitli değişkenler açısından incelenmesi sürecinde ise farklı gruplardan seçilen 400 öğrenciden yararlanılmıştır.Araştırmada veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Sınıf Öğretmenlerinin Duygusal Destek Davranışlarına Yönelik Öğrenci Algısı Ölçeği, araştırma kapsamındaki öğrencilerin katıldığı deneme sınavı sonuçları, Çocuklarda Umut Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Stres Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik işlemlerinin yanı sıra; ilişkili-ilişkisiz grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Bütün istatistiksel işlemlerde en az 0.05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlarda öğrencilerin Sınıf Öğretmenlerinin Duygusal Destek Davranışlarına Yönelik Öğrenci Algısı Ölçeğinden aldıkları puanlar ile akademik başarı, umut ve benlik saygısı düzeyleri puanları arasında olumlu, stres düzeyi puanları arasında ise olumsuz yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Algılanan duygusal destek puanlarında sosyo-demografik değişkenler açısından da anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysis of the Perceptions of Emotional Support Behavior of Primary School 4th and 5th Grade Students Towards Their Classroom TeacherIn this research, which was patterned with descriptive screening model, a scale was developed to aim at measuring Primary School 4th and 5th grade students? perceptions of emotional support behavior towards their classroom teachers. Whether the scores the students have received from the scale showed differences according to their socio-demographic features, and whether they are related to levels of academic success, hopelessness, self esteem, and stress are also analyzed.The sampling of the research is consisted of randomly selected 1248 students of Grade 3 and 4 in public Primary schools in Esenyurt town of Istanbul city. While in developing Scale of the Perceptions of Students on their Classroom Teachers? Emotional Support Behavior, 848 students were contributed, 400 students selected from different groups were benefitted from in analyzing the score in respect to various variables.Scale of the Perceptions of Students on their Classroom Teachers? Emotional Support Behavior, which was developed by the researcher in order to obtain data, results of the practice test taken by the students within the scope of the research, Hope Scale in Children, Coopersmith Self Esteem Scale and Stress Level Scale are used in the research. In analyzing data, in addition to descriptive statistics processes, t-test of related-unrelated group, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation Co-efficiency and Multiple Regression statistics techniques have been used. In all statistical operations, minimum significance at the level of 0.05 was required.In the results obtained from the research, it has been found out that there are positive relationships among the scores students received from the Scale of the Perceptions of Students on their Classroom Teachers? Emotional Support Behavior and academic success, hope and self esteem level scores whereas its relationship with stress level is negatively significant. There have also been significant differences in the perceived emotional support scores in respect to socio-demographic variations.