Ambulans çalışanlarının iletişim becerilerini etkileyen faktörler: empati ve stresle baş etme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Factors affecting communication skills of ambulance workers: examining the relationship between empathy and stress coping skills
- Tez No: 818692
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim becerileri, empati, baş etme becerileri, ambulans çalışanları, sağlık iletişimi, stres yönetimi, Communication skills, empathy, coping skills, ambulance workers, healthcare communication, stress management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu yüksek lisans tezi, ambulans çalışanlarının iletişim becerileri ile empati ve başa çıkma becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, mesleklerinin zorlu ve yüksek stresli doğası göz önüne alındığında, ambulans çalışanları arasında iletişim becerilerinin empati ve başa çıkma becerileri ile ne ölçüde ilişkili olduğunu keşfetmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada nicel bir araştırma tasarımı kullanıldı ve veriler, standart bir anket kullanılarak Adana İl'indeki ambulans çalışanları evreninden toplandı. Anket katılımcıların iletişim becerilerini, empati düzeylerini ve baş etme becerilerini değerlendirdi. Bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon ve regresyon analizleri dahil olmak üzere istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Sonuçlar, ambulans çalışanlarının iletişim becerileri, empati ve başa çıkma becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu becerilerin genel puanları arttıkça, her bir alandaki genel puanlarda buna karşılık gelen bir artış oldu. Aktif planlama ile kabullenme-bilişsel yeniden yapılandırma arasındaki pozitif korelasyon gibi belirli alt boyutların önemli ilişkilere sahip olduğu belirlendi. Sonuçlar: Bu çalışma, ambulans çalışanları arasında iletişim becerileri, empati ve baş etme becerilerinin birbiriyle bağlantılı olduğuna dair kanıt sunmaktadır. Bulgular, bu becerilerin ambulans çalışmasının zorlu ve yüksek stresli ortamında önemini vurgulamaktadır. Araştırma, bu becerileri geliştirmek ve ambulans çalışanlarının esenliğini desteklemek için hedeflenen müdahalelere ve eğitim programlarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This master's thesis aimed to investigate the relationship between the communication skills of ambulance workers and their empathy and coping skills. The study sought to contribute to the existing literature by exploring the interplay between these skills in the unique context of ambulance work. Materials and Methods: A quantitative research design was used in this study and data were collected from the population of ambulance workers in Adana Province using a standard questionnaire.The questionnaire assessed participants' communication skills, empathy levels, and coping skills. Statistical analyses, including correlation and regression analyses, were conducted to examine the relationships between these variables. Results: The results revealed a statistically significant and positive relationship between the communication skills, empathy, and coping skills of ambulance workers. As the overall scores of these skills increased, there was a corresponding increase in the overall scores within each domain. Specific sub-dimensions were identified to have significant relationships, such as the positive correlation between active planning and acceptance-cognitive restructuring. Conclusion: This study provides evidence for the interconnectedness of communication skills, empathy, and coping skills among ambulance workers. The findings emphasize the importance of these skills in the demanding and high-stress environment of ambulance work. The research highlights the need for targeted interventions and training programs to enhance these skills and promote the well-being of ambulance workers.