Hematolojik kanser tanılı bireylerde yorgunluk ve öz-duyarlık düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the fatigue and self-compassion levels in individuals diagnosed with hematological cancer
  1. Tez No: 818705
  2. Yazar: EMİNE ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TURAN KAVRADIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hematolojik kanser, hemşirelik, öz-duyarlık, yorgunluk, fatigue, hematological cancer, nursing, self-compassion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, hematolojik kanser tanılı bireylerde yorgunluk ve öz-duyarlık düzeylerinin belirlenmesi, yorgunluk ve öz-duyarlık kavramları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Ocak 2022-Ocak 2023 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji servisinde yatarak tedavi alan 120 hematolojik kanser tanılı bireyle yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Piper Yorgunluk Ölçeği ve Öz-duyarlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için SAS version 9.4 programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğunun değerlendirilmesi sonrası t testi, varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın tamamında anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hematolojik kanser tanılı bireylerin %60'ının erkek, %53.3'ünün ilköğretim mezunu ve %73.3'ünün evli ve yaş ortalamalarının 55.60±14.89 olduğu belirlenmiştir. Bireylerin Piper Yorgunluk Ölçeği puan ortalamalarının 5.50±1.55, Öz-duyarlık Ölçeği puan ortalamalarının 3.48±0.55 olduğu, yorgunluk ve öz-duyarlık düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Yorgunluk ve öz-duyarlık arasında negatif yönde, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hematolojik kanser tanılı bireylerin orta düzeyde yorgunluk ve öz-duyarlık düzeylerine sahip olduğu, yorgunluk ve öz-duyarlık kavramları arasında negatif bir ilişki tespit edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Yorgunluk ve öz duyarlık düzeylerinin belirlenmesi, yorgunluğun azaltılması ve öz-duyarlık düzeylerinin geliştirilmesine uygun hemşirelik girişimlerinin planlanması ve bu alanda çalışmaların artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study was conducted as a descriptive study in order to determine the levels of fatigue and self-compassion in individuals diagnosed with hematological cancer, and to examine the relationship between the consepts of fatigue and self- compasion. Method: The research was carried out with 120 individuals diagnosed with hematological cancer who received inpatient treatment in the Antalya Training and Research Hospital Hematology service between January 2022 and January 2023. Personal Information Form, Piper Fatigue Scale and Self-Compassion Scale were used as data collection tools in the study. SAS version 9.4 program was used for statistical analysis of the data. After evaluating the suitability of the data for normal distribution, t-test, analysis of variance, correlation and regression analyzes were performed. The significance level was accepted as 0.05 in the whole study. Results: It was determined that 60% of individuals with hematological cancer diagnosis participating in the study were male, 53.3% were primary school graduates, 73.3% were married, and their mean age was 55.60±14.89. It was determined that individuals' Piper Fatigue Scale mean scores were 5.50±1.55, Self-Compassion Scale mean scores were 3.48±0.55, and their fatigue and self-compassion levels were moderate. It was determined that there was a negative, moderately significant relationship between fatigue and self-compassion. Conclusion: It was concluded that individuals diagnosed with hematological cancer have moderate levels of fatigue and self-compassion, and a negative relationship was detected between the concepts of fatigue and self-compassion. It is recommended to determine the levels of fatigue and self-compassion to plan appropriate nursing interventions for reducing fatigue and improving self-compassion levels, and to increase studies in this area.